Avioanele private și iahturile au fost întotdeauna un punct forte al elitelor rusești, experții în aviație intervievaţi de Pravda Ucraineană au estimat că până în 24 februarie aproximativ 500 de avioane private cu valori între 10 și 300 de milioane de dolari au servit celor mai bogați oameni ai Rusiei. Numai Roman Abramovici avea patru avioane, a căror valoare totală depășea un miliard de dolari.
Cu toate acestea, după începutul invaziei, aviațioanele private și iahturile au devenit punctul slab al elitelor ruse. Totuşi, cele mai multe dintre avioane au reușit să fie salvate, transportându-le în prealabil în jurisdicții sigure. Majoritatea iahturilor nu.
Roman Abramovici
Abramovici a avut și mai are cel mai scump avion din Rusia – un Boeing 787-8 Dreamliner în valoare de 350 de milioane de dolari. Este de remarcat faptul că oligarhul are două Boeing-uri.
Boeing-ul 787-8 Dreamliner al lui Roman Abramovici este garat în Dubai, din 4 martie. Al doilea Boeing al său a reușit să zboare la Basel, în Elveția, a doua zi după începerea invaziei Rusiei în Ucraina.
În prezent, potrivit surselor „Pravda Ucraineană”, Abramovici călătorește cu ajutorul charterelor închiriate, iar ultima dată, la începutul lunii iulie, a ajuns în Ucraina cu elicopterul.
Ghenadi Timcenko
Unul dintre oligarhii cei mai apropiați de președintele rus Vladimir Putin, Ghenadi Timcenko, folosește un avion Falcon 7X. Cu o zi înainte de ofensiva rusă, avionul a zburat spre Minsk. De la începutul războiului el rulează în principal între Sankt Petersburg și Moscova. Abia în luna mai avionul a vizitat una dintre cele mai populare destinații printre ruși după 24 februarie, Dubai.
El a zburat și la Tașkent, unde se știe că locuiește Alisher Usmanov, un alt oligarh apropiat de Putin. Este de remarcat faptul că până pe 24 februarie, avionul lui Timcenko a zburat adesea în Europa, la Geneva, Nisa sau Paris.
Majoritatea avioanelor nu erau înregistrate în patria oligarhilor, ci în jurisdicții offshore, pentru a ascunde numele proprietarilor, pentru a evita plata taxelor în Rusia și, de asemenea, pentru că unele sunt închiriate.
Ramzan Kadîrov
Preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, i-a schimbat înmatricularea avionului său privat, Airbus A319, din Bermuda în Rusia după începerea invaziei. Aeronava circulă în mod regulat între Groznîi și Moscova. A fost şi la Istanbul de două ori în trei luni. A doua oară, pe 22 iulie, când s-a semnat acord privind exportul de cereale ucrainene.
Pe 8 iulie, avionul a zburat în Arabia Saudită, potrivit RTV.
Alexei Mordaşov
Cel mai bogat oligarh din Rusia, Alexei Mordaşov, și-a reînmatriculat şi el oficial avionul privat. Bombardier Global 6000, care a fost înregistrat anterior pe Insula Man și avea numărul de zbor M–YSSF, zboară acum sub numărul RA–67160 și are înmatriculare rusă.
Nava zboară regulat spre Kamchatka, unde Mordaşov și-a ascuns iahtul „Nord”.
Iahtul, care a fost înregistrat anterior în Insulele Virgine Britanice, a fost, de asemenea, reînregistrat de Mordaşov în Rusia.
Dmitri Medvedev
Bombardier Global 5000 al soției vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, zboară din stațiune în stațiune și s-a întors la Moscova din Dubai pe 30 iulie.
În timpul așa-numitei operațiuni militare speciale, aeronava a zburat de șase ori către Dubai, o dată către Oman, de două ori către Qatar, Africa de Sud, de trei ori către Bodrum și de șapte ori către Istanbul în perioada de cinci luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Creştere a numărului de...
Trump și criptomonedele: Un...
Aeronavele suplimentare vor...
Randamentele obligațiunilor...
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Selecție de știri pentru această dimineață.
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...