Cum va arăta viața DUPĂ pandemie. Previziuni optimiste
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Până la prânz, trei din 2.400 de persoane depistate au dat test pozitiv, a spus dr. Josep Maria Libre, un medic care a supravegheat testarea. Nu au putut participa la concert și vor primi banii înapoi.
Până la prânz, trei din 2.400 de persoane depistate au dat test pozitiv, a spus dr. Josep Maria Libre, un medic care a supravegheat testarea. Nu au putut participa la concert și vor primi banii înapoi.
La aproape un an după ce SARS-CoV-2 a fost oficial identificat pentru prima dată de virologii chinezi, „noul coronavirus” a făcut turul lumii, producând haos în viețile noastre cât și probleme economice.

Se știe că istoria tinde să se repete iar ce am învățat în legătură cu anii care au urmat pandemiei de gripă spaniolă din urmă cu 100 de ani că anii 20 au fost anii ”nebuni”, lumea a petrecut intens, setea de contact social fiind satisfăcută în timpul celor mai nebune petreceri.

Acum viața noastră socială est una dintre marile victime ale crizei de sănătate. Călătoriile, libertate de a veni și pleca, de a ieși din casă, viața de noapte, contactul frecvent și incalculabil cu familia și prietenii noștri s-au transformat visceral, obiceiurile noastre au fost reduse la nimic și suntem privați de aproape tot ceea ce ne face viața mai frumoasă.

Nu este un sentiment nou

Acest sentiment devorant de a vedea viața lipsită de sens poate fi ceva nou pentru noi, totuși nu este unic, își amintește Nicholas Christakis în cartea sa „Apollo's Arrow: The Deep and Enduring Impact of Coronavirus on the Way we Live” . În calitate de epidemiolog, el este specializat în comportamentul uman în timpul răspândirii bolilor contagioase precum coronavirusul. Autorul vede un tipar tipic în acest sens: „Ceea ce ni se întâmplă acum ne poate părea nefiresc și ciudat, dar epidemiile pe scară largă au lovit omenirea de nenumărate ori. Este doar nou pentru generația noastră ”.

Ceea ce observă în principal este că oamenii reacționează după același tipar, indiferent de timpul sau specificitatea epidemiei, relatează The Guardian. „Se îndreaptă spre religie, se privează spontan de mici plăceri. De asemenea, devin mai economi și își asumă mai puține riscuri. Tot ce putem vedea astăzi este ceea ce s-a întâmplat în ultimele secole cu alte epidemii majore ”.

Speranţă

Și cine spune epidemie, spune colaps economic, analizează cercetătorul. „Oamenii dau vina pe guvern pentru încetinirea economiei, deoarece guvernul este cel care decide când școlile sau restaurantele sunt închise. Acuzații nejustificate, deoarece virusul este singurul care afectează economia; și acest lucru se întâmpla deja în societățile mai vechi, când erau afectate de boli și cu mult înainte ca guvernele să legifereze și să ia măsuri drastice pentru toată lumea așa cum se întâmplă astăzi ”.

CItește și: Coronavirusul și soarele. Lecția învățată în urmă cu 100 de ani

Și una dintre cele mai importante lecții pe care putem învăța din trecut este că este că fiecare pandemie ajunge la un sfârșit, chiar dacă uneori ne îndoim de acest lucru, spune Nicholas Christakis. 

Apoi va urma o perioadă în care oamenii vor căuta intens în contactele sociale pentru a compensa izolarea pe care o trăiesc. „Ceea ce vom vedea este o inversare totală a tendințelor observate forțat în timpul crizei Covid-19", prezice expertul. „Oamenii se vor concentra mai puțin pe credința lor, vor investi mai mult în viața lor socială, vor cheltui mai mulți bani și vor avea un comportament sexual mult mai intens”, exact cum s-a întâmplat și în anii 20.

2024

Vor fi cafenele aglomerate, cluburi de noapte ticsite, stadioane de fotbal pline până la refuz, va fi o renaștere și se va manifesta o nouă atracție către cultură.

Tot la ceea ce putem doar aspira va fi apoi din nou al nostru. Dar vom mai avea nevoie de răbdare pentru a îmbrățișa din nou această viață, ne temperează epidemiologul. Cu siguranță va trebui să așteptăm până în 2024 pentru ca celebrările și petrecerile să fie din nou în toi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...


pixel