În ceea ce privește cumpărarea de vechime, posibilitate care, potrivit legislației în vigoare, este valabilă până la ata de 31 august 2023, ministrul Muncii a declarat că, în funcție de dinamica activității din acest an”, se va lua o decizie cu privire la o eventuală continuitate a acestei măsuri. Există două tipuri de contracte. Contracte pe care le încheiem astăzi, de exemplu, care intră în vigoare de astăzi și se derulează pe viitor și tipuri de contracte pentru a achiziționa șase ani anteriori de vechime necesari îndeplinirii stagiului minim sau stagiului standard de cotizare.
Dacă ne referim la prima speță pe care v-am prezentat-o, se vor încheia în continuare, de acum încolo, pentru că vor fi prezente probabil și pe viitor în legea pensiilor. Dacă ne referim la a doua speță, legea spune că până în 31 august, acest an, se mai pot achiziționa șase ani. Vă informez că, în a doua jumătate și chiar pe tot parcursul anului 2022, a scăzut numărul de cereri, iar măsura derulează de foarte mulți ani. Prima dată au fost cinci ani, după care s-a ridicat la 6 ani și continuăm această măsură și în acest an până la 31 august.
În funcție de dinamica activității din acest an, vom lua decizia dacă mai continuăm, dacă mai este necesar să continuăm cu această măsură sau nu. Cert este că numărul de solicitări a scăzut foarte mult”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN.
Creşte pensia, dar creşte şi preţul pe care românii îl vor plăti dacă vor să-şi cumpere ani de vechime pentru pensia la stat. Scumpirea vine odată cu creşterea salariului minim.
Foarte multă lume are goluri în cartea de muncă și vrea să își cumpere vechime. Şi această cumpărare de vechime, să vă umpleți golurile din cartea de muncă, are legătură cu salariul minim care va creşte la 3.000 de lei.
Contribuția se raportează la salariul minim pe economie și este în proporție de 25%.
"Calcul este foarte simplu. Contribuția de asigurări sociale datorate este de 25%", a explicat Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii, la Antena 3 CNN.
Deci este vorba de 750 de lei pe lună, înmulțit cu 12 luni, ceea ce înseamnă 9.000 de lei.
Cei care vor să cumpere, de exemplu, un an de vechime trebuie să scoată din buzunar 9.000 de lei.
Pot alege să plătească toți banii odată sau să facă plata eșalonat, după ce vor încheia un contract cu Casa de Pensii.
Statul român permite românilor să cumpere până la cinci ani de vechime în muncă și mai pot face asta până la 31 august.
Ce ajutoare suplimentare mai primesc pensionarii în ianuarie 2023
Ajutoarele pe care le primesc pensionarii români, de la 1 ianuarie 2023, pe categorii:
1. Pentru cei care au pensii până în 1500 de lei, este 1000 de lei ajutorul, dar se împarte în două tranșe, una în ianuarie şi una în octombrie
2. Pentru cei cu pensia între 1.500 - 2.500 de lei, ajutorul este de 800 de lei, adică 400 de lei în ianuarie şi 400 de lei în octombrie.
3. Pentru cei cu pensia între 2.500 şi 3000 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei, bani împărțiți în ianuarie și octombrie, câte 300 de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...