Cumularea pensiei cu salariul la bugetari. Decizia aparține deputaților

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
După aproape un an și jumătate, proiectul de lege a ajuns pe masa deputaților care vor decide ce trebuie să facă
După aproape un an și jumătate, proiectul de lege a ajuns pe masa deputaților care vor decide ce trebuie să facă
Parlamentarii revin la muncă, iar pe agenda de lucru se află mai multe proiecte care vizează cetățenii și care ar putea deveni legi în viitorul apropiat.

Printre aceste documente se află și un proiect, aflat în dezbatere parlamentară încă din septembrie 2021, dar care abia acum a ajuns pe masa Camerei inferioară a Legislativului, prin care bugetarii nu vor mai avea dreptul de a cumula salariul cu pensia. 

Concret, potrivit proiectului de lege în forma adoptată de de senatori, bugetarii vor avea dreptul de a-și continua activitatea, până când ating 70 de ani, atunci când îndeplinesc condițiile de pensionare, însă numai cu acordul angajatorului. 

Pe bază de cerere scrisă

„Persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, cu acordul anual al unității angajatoare, până la împlinirea vârstei de 70 de ani. (...) Cererea privind continuarea activității (...) se depune la unitatea angajatoare, cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare, respectiv cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de expirarea acordului anual al unității angajatoare”, scrie în proiectul de lege. Menținerea în activitate se va face fără a încheia un nou act în acest sens.

Dar, chiar dacă optează pentru continuarea activității, salariații vor putea renunța la salariu în favoarea pensiei, tot pe baza unei cereri scrise. Dacă proiectul de lege va primi votul favorabil al deputaților și va fi publicată în Monitorul Oficial, în 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare, bugetarii pensionați care lucrează la stat vor trebui să opteze în scris pentru continuarea activității sau pentru primirea pensiei

Cu acordul angajatorului 

„Continuarea activității se realizează pe baza cererii aprobate de către unitatea angajatoare. Menținerea în activitate până la împlinirea vârstei de 70 de ani se realizează cu acordul anual al unității angajatoare”, este explicat în document.

Dacă bugetarii optează pentru continuarea activității, plata pensiei se va suspenda începând cu luna de după cea în care și-au exprimat opțiunea. Evident, cei care sunt pensionari vor putea să renunțe temporar la pensie și să se reangajeze până la 70 de ani.

Cei care nu vor opta între pensie și salariu vor rămâne, practic, fără locul de muncă. „Neîndeplinirea obligației (...) constituie cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, a raportului de serviciu sau a actului de numire, după caz”, este subliniat în proiect. Asta înseamnă că angajatorii vor trebui să fie atenți la salariații care cumulează pensia cu salariul, pentru a le înceta relațiile de muncă în lipsa unei opțiuni între pensie și salariu (altfel vor risca amendarea cu 100.000 lei). Totodată, angajatorii vor trebui să informeze casele de pensii despre bugetarii care preferă menținerea în activitate, în 30 de zile calendaristice de la exprimarea opțiunii (altfel vor risca amendarea cu 10.000 lei), precizează Avocatnet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel