Cursul pentru euro anunţat de Banca Naţională a României (BNR) astăzi este de 4,9253 lei, în creştere faţă de luni, când ajunsese la 4,9252 lei.
Astfel, euro este în creştere luni cu 0,0001 lei, iar moneda naţională a înregistrat o scădere.
Dolarul american a scăzut marţi la 4,5868 lei de la 4,6151 lei, valoare înregistrată luni, ceea ce înseamnă o scădere de 0,0283 lei.
Vechime în muncă 2023. Cum dovedești cât ai lucrat și cum se obține documentul cheie
Deși evidența muncii se efectuează, din 2011, în format electronic prin intermediul Registrului general de evidență a salariaților (Revisal), vechile carnete de muncă rămân încă extrem de importante pentru cei care au lucrat/cotizat în perioadele respective, întrucât așa pot dovedi vechimea aferentă.
Pentru restul anilor, angajații au dreptul să obțină adeverințe care să detalieze vechimea în muncă, activitățile desfășurate și durata lor, salariile, iar adeverințele sunt eliberate, în primul rând, de angajatori, pentru că-i obligă legea. De precizat că, din 2022, PFA-urilor li s-a recunoscut, în anumite condiții, dreptul de a echivala perioadele de activitate ca vechime în muncă, chestiune care le este de folos în special celor ce vor să ocupe funcții la stat.
Pentru clarificarea oricăror nedumeriri: dovada vechimii în muncă și în specialitate pentru perioadele până la 31 decembrie 2010 se face pe baza carnetelor de muncă. În situația în care persoana nu mai deține carnetul de muncă sau are perioade lucrate care nu au fost înscrise în acesta, poate solicita adeverințe de vechime în muncă fie angajatorilor, dacă mai există, fie inspectoratului teritorial de muncă (ITM), în funcție de perioada lucrată și sediul social al firmei.
Trebuie, de asemenea, precizat că așa numita „muncă la negru” prestată până în aprilie 2011 poate fi considerată vechime în muncă, dacă există dovezi, potrivit unei instanțe.
Ulterior, din 2011, angajații pot dovedi cât au lucrat cu ajutorul adeverinței de vechime în muncă. Adeverința este eliberată fie de angajator, fie de la ITM, potrivit HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, subliniază Avocatnet.
Totodată, orice actual sau fost salariat poate cere oricând, de la angajatorul său, o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate (după cum rezultă din Revisal și din dosarul personal) ori un extras din Revisal (datat și certificat pentru conformitate). Documentul trebuie emis de către angajator în cel mult 15 zile de la data solicitării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...