Cutremur în Turcia: Pierderile economice estimate de Fitch la 4 miliarde de dolari
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este o estimare preliminară, așa cum recunoaște chiar agenția americană, pentru că lucrurile se schimbă de la oră la alta, practic
Este o estimare preliminară, așa cum recunoaște chiar agenția americană, pentru că lucrurile se schimbă de la oră la alta, practic
Pierderile economice provocate de valul de cutremure care a lovit Turcia și Siria au fost estimate de agenția de rating Fitch la ”peste 2 miliarde de dolari”, putând ”la 4 miliarde de dolari sau chiar mai mult”

Dincolo de uriașele pierderi de vieți omenești, dincolo de dramele oamenilor care și-au pierdut rude și prieteni, dincolo de suferințele celor care au fost răniți, dar au rămas în viață, cele două țări vor trebui să se confrunte și cu „pierderi economice dificil de estimat, pentru că situația se schimbă, practic, de la oră la oră”, a subliniat Fitch în comunicatul său de presă.

„Potrivit estimărilor noastre, aceste pierderi vor trece de 2 miliarde de dolari, dar ar putea ajunge unge la 4 miliarde de dolari sau mai mult”, a precizat agenția de rating.

Sumele asigurate, mult mai mici 

Cu toate acestea, sumele „asigurate sunt mult mai mici”, „din cauza acoperirii reduse de asigurare din regiunile afectate”, explică experții Fitch. Potrivit agenției de rating, acestea ar fi „poate în jur de un miliard de dolari”, o sumă „nu foarte mare în contextul pieței globale de reasigurări”.

Cutremurul care a lovit Turcia și Siria luni a provocat moartea a peste 17.000 de persoane, potrivit ultimului raport publicat joi de autoritățile din cele două țări. Regiuni întregi au fost devastate de cutremure care au lăsat, de asemenea, zeci de mii de răniți și fără adăpost.

O bijuterie arhitecturală

Mai multe situri arheologice au fost afectate în Siria și în special cetatea Alep, o bijuterie arhitecturală a epocii medievale și orașul său vechi, clasificată în 2013 drept Patrimoniu Mondial UNESCO în pericol, după ani de război civil. Ministerul sirian al Sănătății a raportat pagube în provinciile Alep, Latakia, Hama și Tartous, unde Rusia operează o bază navală.

Aproape 3000 de clădiri prăbușite

În Turcia, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că aproape 3.000 de clădiri s-au prăbușit în șapte provincii diferite (2.834 conform AFAD, organismul public turc de gestionare a dezastrelor).

„Acoperirea asigurărilor este, cu siguranță, mai scăzută în cele mai multe zone afectate”, a avertizat Fitch, întrucât schema de compensare a daunelor cauzate de cutremur pentru clădirile rezidențiale din zonele urbane, creată după seismul de la Izmit, din 1999, „nu acoperă pierderile umane” sau „pierderile indirecte”, cum ar fi pierderile din exploatare”.

E obligatorie, dar nu se aplică

Și chiar dacă „asigurarea pentru cutremur este tehnic obligatorie în Turcia”, „de foarte multe ori nu se aplică în practică”. „Ca urmare, multe locuințe nu sunt asigurate, în special în multe zone afectate, unde veniturile mici ale gospodăriilor limitează opțiunile de cumpărare”, a spus agenția de rating.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel