Cutremur în Turcia și Siria. 113 persoane arestate. Peste 33.000 de morți, conform unui bilanț provizoriu

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
În tot acest timp, echipele de intervenție încă mai speră să scoată de sub tonele de moloz oameni în viață
În tot acest timp, echipele de intervenție încă mai speră să scoată de sub tonele de moloz oameni în viață
Bilanţul provizoriu al victimelor cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria a ajuns la 33.179 de morţi, a anunţat duminică Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), care estimează că de fapt peste 50.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismelor, cel mai puternic având magnitudinea de 7,8 grade, relatează agenţiile AFP şi DPA.

Ultimul bilanţ oficial provizoriu al victimelor în Turcia este de 29.605 decese, iar în Siria de 3.575 de decese. Operaţiunile de salvare continuă, dar scad tot mai mult şansele de a găsi oameni în viaţă sub dărâmături.

Responsabilul pentru probleme umanitare al ONU, Martin Griffiths, a recunoscut că această organizaţie nu a reuşit să ajute populaţia din zona de nord-vest a Siriei, controlată de opoziţia aflată din 2011 în război cu armata preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Potrivit Ministerului sirian al Transporturilor, până în prezent 62 de avioane încărcate cu ajutoare umanitare au aterizat în Siria, venind în special din Arabia Saudită.

Va fi verificat fiecare suspect

Turcia s-a angajat duminică să desfășoare o anchetă detaliată după cutremurele devastatoare care au lovit această țară și, după aproape o săptămână de la producerea seismelor au arestat 113 suspecți. Potrivit vicepreședintelui Fuat Oktay, persoanele reținute se fac responsabile de prăbușirea unora dintre miile de clăriri care s-au năruit în cele 10 provincii puternic afectate de valul de seisme din 6 februarie. 

„Au fost emise ordine de reținere pentru 113 de persoane”, a declarat Oktay la o conferință de presă organizată la centrul de coordonare a operațiunilor de căutare și salvare a supraviețurilor, de gestionare a ajutoarelor. El a precizat că Ministerul Justiției a înființat birouri de investigare a crimelor legate de cutremur în provinciile din zona devastată.

Aproape 30.000 de clădiri prăbușite 

Ministrul Mediului, Murat Kurum, a anunțat, la rândul său, că 24.921 de clădiri din regiune s-au prăbușit sau au suferit avarii grave în urma cutremurului, pe baza evaluărilor a peste 170.000 de clădiri.

Partidele de opoziție au acuzat guvernul președintelui Tayyip Erdogan că nu a aplicat reglementările din domeniul construcțiilor și că a cheltuit greșit taxele speciale percepute după ultimul cutremur major din 1999 pentru a face clădirile mai rezistente la cutremure. În ultimii 10 ani, Turcia a coborât cu 47 de locuri în Indicele de percepție a corupției al Transparency International, până pe 101.

Nu am nici o legătură

Potrivit agenției Anadolu, Procuratura din orașul Adana au dispus reținerea a 62 de persoane, în timp ce la Diyarbakir au fost arestate 33 de persoane, opt la Șanliurfa și patru în Osmaniye. Poliția l-a reținut pe dezvoltatorul unui complex rezidențial prăbușit din Antakya, pe aeroportul din Istanbul, în timp ce acesta urma să se îmbarce într-un avion spre Muntenegru vineri seară. Asupra lui s-a găsit o sumă mare de bani. 

Complexul rezidențial de lux cu 12 etaje a fost finalizat în urmă cu zece ani și număra 249 de apartamente. Bărbatul arestat le-a spus procurorilor că nu știe de ce s-a prăbușit complexul rezidențial și că dorința lui de a călători în Muntenegru nu are nicio legătură, potrivit Anadolu. „Am îndeplinit toate procedurile prevăzute de legislație”, a spus el, citat de Anadolu. „Toate licențele au fost obținute”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României
BVB
Cresc accizele
E.ON Drive Infrastructure
Caniculă / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Judecătorii Curții Constituționale / Foto: Arhivă
Bitcoin

Prețul Bitcoin la maxim istoric: 121.200 USD în Singapore

Bitcoin a depășit luni, pentru prima dată, pragul de...

Elma Saiz, ministrul Incluziunii, Securităţii Sociale şi Migraţiei
Canicula și instabilitatea atmosferică ne dau de furcă
Beijing
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

UE vrea soluții negociate în relația comercială cu SUA

Bruxelles-ul prelungește suspendarea contramăsurilor...

Bursa de la București
Parlamentul European din Bruxelles
Foto: Pexels.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Steagul Bulgariei
Bani. Freepik.com
Parlamentul de la Budapesta

pixel