Cutremurele din Turcia îi vor costa pe asiguratori 2,4 miliarde de dolari

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Karen Clark & Company (KCC), o companie specializată în modelarea riscului de catastrofă, a anunţat joi că se aşteaptă ca pierderile suportate de asiguratori ca urmare a cutremurelor care au lovit Turcia săptămâna trecută să se ridice la 2,4 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Potrivit celor mai recente cifre ale autorităţilor, bilanţul celui mai grav cutremur din istoria modernă a Turciei a urcat la 36.187 de morţi.

Potrivit KCC, pierderile totale provocate proprietăţilor de cutremurele cu magnitudinea de 7,8, respectiv 7,5, ar urma să se apropie de 20 de miliarde de dolari.

Cifrele avansate de KCC nu includ şi Siria, unde acelaşi dezastru a agravat o criză umanitară provocată de 12 ani de război.

Conform estimărilor, cutremurele au distrus sau afectat în mod grav peste 41.000 de clădiri în zece din cele 81 de provincii din Turcia. Potrivit KCC, acesta este cel mai devastator cutremur care a lovit Turcia, după cel din 1939.

Separat, banca americană JPMorgan a estimat joi costurile directe ale distrugerilor provocate infrastructurilor fizice din Turcia la 2,5% din Produsul Intern Brut sau 25 de miliarde de dolari. 

Cristian Popa (BNR) atrage atenţia asupra cursului de schimb: Prea multă depreciere strică, dar s-ar putea şi prea multă apreciere să strice

Popa (BNR), despre cursul valutar: Cum prea multă depreciere strică, s-ar putea şi prea multă apreciere să strice.

Cursul de schimb nu este fix, dar prea multă depreciere strică, aşa cum s-ar putea şi prea multă apreciere să strice, în condiţiile în care jumătate din deficitul de cont curent este finanţat de "hot money", care e posibil să plece, dacă se schimbă sentimentul în piaţă, a afirmat, joi, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, precizând că vorbeşte în nume personal.

"Situaţia este că atunci când cursul se apreciază este perceput de populaţie şi de societate în general ca o evoluţie pozitivă. Însă, când ai deficit de cont curent, deficit extern atât de mare, bineînţeles că nu e neapărat de lăudat această evoluţie, ea nu contribuie la rezolvarea problemei, mai degrabă contribuie la perpetuarea ei, să spunem. De aceea eu spun, în nume personal, că trebuie atenţie, că trebuie să ştim, cursul nu este fix, că prea multă depreciere strică, dar s-ar putea şi prea multă apreciere să strice, mai ales când fundamentele spun altceva. Eu vin din mediul privat - sunt fost manager de active -, ştiu că este un preţ corect, nu pot autorităţile să-ţi spună, însă trebuie să te întrebi cât de sustenabilă este aprecierea cursului când deficitul de cont curent este atât de mare. 52% din acest deficit este finanţat de fluxuri stabile, de fluxuri non-generatoare de datorii. Diferenţa sunt aceste fluxuri, aceste flow-uri de portofoliu, generatoare de datorie, hot money. Li se mai spune hot money. De ce li se spune hot money? Pentru ca vin, să spunem, săptămânal şi, la un moment dat, când se schimbă sentimentul în piaţă, s-ar putea să se înghesuie toţi să fugă. Cred că trebuie atenţie la aceste capitaluri, sunt orientate pe termen scurt. Ca fost investment manager nu pot să le spun speculative, dar pot să spun că trebuie să ne uitam atent la ele", a spus Cristian Popa, la evenimentul în care Bursa de Valori Bucureşti a premiat Performerii Anului 2022 pe piaţa de capital.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Daniel Dăianu
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Contor electric
Deficit bugetar
Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Instalație de gaze
Foto: Oana Pavelescu
TikTok
foto: pexels.com
Gabriel Zetea
Trump. Foto: Pexels.com
O scădere semnificativă
Industrie / Sursa: Freepik.com
Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Liga spaniolă / Sursa foto: Shutterstock

Hola, España! Premiere fotbalistice în La Liga Spania

Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...

Gazprombank / FOTO: Wikipedia

Turcia sare în ajutorul Gazprombank și negociază cu SUA

Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...

Cimitir de mașini / FOTO: Captură de ecran
Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Mgmenergo / FOTO: Pexels
Izolații / FOTO: Pexels
Telefon mobil / FOTO: Freepik

Huawei renunță la Android

Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...

Angela Merkel / Foto: Thomas Imo/photothek/Bundestag

Refugiați, energie, Rusia: Merkel nu regretă nimic

Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook

pixel