Cutremurul din 1977. După 44 de ani, câți români își asigură locuința
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Blocul Dunărea s-a prăbușit la cutremurul din 1977
Blocul Dunărea s-a prăbușit la cutremurul din 1977
Peste jumătate dintre români (54%) spun că sunt îngrijoraţi de pericolul unui cutremur, dar mai puţin de 20% din totalul locuinţelor din România erau asigurate în anul 2020 împotriva anumitor riscuri, arată un sondaj realizat anul trecut.

La 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, un eveniment cu un bilanţ tragic atât din punct de vedere uman, cât şi socio-economic, în care 1.600 de persoane au murit şi 35.000 de locuinţe au fost distruse, România are sub 20% din locuințe asigurate.

În România, ponderea locuinţelor acoperite printr-o poliţă de asigurare este în continuare redus, sub 20% din totalul acestora fiind protejate, în ciuda creşterii cu trei puncte procentuale, în 2020 faţă de 2019, a interesului declarat al românilor faţă de asigurările de locuinţe şi pentru bunuri.

Citește și: Rețea de traficanți destructurată. Drogurile erau cumpărate cu Bitcoin

Conform cercetării sociologice, 54% dintre români susţin că sunt îngrijoraţi de pericolul unui cutremur, eveniment care rămâne al doilea cel mai important risc de care se tem, după incendiu.

În acelaşi timp, peste două treimi (67%) dintre români declară că ştiu ce ar trebui să facă pentru a se proteja în cazul unei catastrofe, iar peste jumătate (55%) dintre aceştia ştiu şi de existenţa unor kituri de prim-ajutor, care conţin alimente, apă, medicamente, fluier, lanternă etc. Totodată, doar 32% dintre respondenţi deţin aceste kituri.


UNSAR precizează că pericolul unor catastrofe naturale a făcut ca, în ţara noastră, protejarea locuinţelor prin asigurare să fie obligatorie prin lege. Astfel, poliţa obligatorie (PAD) acoperă trei riscuri catastrofale (cutremur, inundaţii şi alunecări de teren), până la limita de 20.000 de euro, respectiv 10.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei.

O asigurare facultativă acoperă, în plus, şi riscuri cum ar fi: incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul - la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinţei. De asemenea, pentru a beneficia de o protecţie complexă, poliţelor facultative li se pot ataşa clauze speciale, precum asigurarea instalaţiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice/electronice, bunurilor casabile, dar şi răspunderea civilă faţă de terţe persoane (spre exemplu, pentru pagubele pe care puteţi să le provocaţi vecinilor).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel