Dacă SUA și China nu se împacă, pierderile pentru economia lumii vor fi uriașe
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Poate lucrurile se rezolvă în Japonia
Poate lucrurile se rezolvă în Japonia
În cazul agravării conflictului comercial dintre Statele Unite și China, pagubele pentru economia mondială vor atinge 1,2 trilioane de dolari spre sfârșitul anului 2021, a calculat agenția Bloomberg. 

Deși, avertizează economiștii Maeva Cousin și Tom Orlik, chiar dacă nimic nu se schimbă, păstrându-se nivelul actual al tarifelor vamale, ambele țări vor înregistra pierderi considerabile. Potrivit datelor celor doi experți, importul sutelor de categorii de mărfuri taxate s-a redus, în primul trimestru al acestui an cu 26% comparativ cu perioada similară din 2018.

Războiul comercial dintre Statele Unite și China a izbucnit anul trecut. În ianuarie 2018, Washingtonul a decis majorarea drastică a tarifelor vamale pentru panouri solare și mașini de spălat, cu scopul de a-i ajuta pe producătorii locali să facă față presiunii importurilor. În replică, Beijing a mărit taxele pentru importul de produse alimentare americane.

Citește și Donald Trump amenință că piața americană se va prăbuși. În ce condiții

În iulie și august a urmat o nouă creștere, de această dată reciprocă, a tarifelor pentru mărfuri în valoare totală de 50 de miliarde de dolari pentru fiecare parte. Septembrie a venit cu o nouă decizie similară. În decembrie 2019, la summitul G20 de la Buenos Aires, președinții american și chinez, Donald Trump și Xi Jinping, au convenit un armistițiu de 90 de zile.

În mai anul curent, Trump a acuzat China că a încălcat înțelegerea și a mai majorat încă o dată taxele de la 10% la 25% pentru mărfuri chineze de 200 miliarde dolari. Beijing a răspuns în oglindă, dar pentru 60 de miliarde de dolari. Acum, Trump și Xi Jinping se vor întâlni la Osaka, în Japonia, tot la un summit G20, iar analiștii speră ca președinții să pună capăt războiului comercial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...


pixel