Dacă SUA impun taxe vamale. Oficial BCR: Viitorul, mai incert ca niciodată

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Contabilitate
Contabilitate
Ciprian Dascălu, economist-șef în cadrul BCR a apreciat ce se va întâmpla în România dacă președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, va trece de la vorbe la fapte și, după preluarea mandatului, în ianuarie anul viitor, va decidă să impună Europei taxe vamale. 

În opinia economistului, introducerea unor astfel de tarife pentru Europa ar afecta creşterea economică din Germania cu 1,4 puncte procentuale, fapt care ar avea un impact asupra creşterii PIB-ului din România de un punct procentual.

Integrată în lanțul de furnizare german 

"Se spune că viitorul este incert. Acum este mai incert ca niciodată, atât pe plan intern, cât şi internaţional. Mă refer la faptul că, dacă ne uităm la contextul european, economia europeană deja se confruntă cu dificultăţi. Impunerea de tarife de către SUA asupra Chinei, Europei şi tuturor celorlalte ţări va complica şi mai mult situaţia. În prezent, Germania este într-o stare de stagnare, dar conform estimărilor noastre, să zicem că politica tarifară, dacă va fi implementată aşa cum a fost prezentată, va reduce creşterea economică a Germaniei cu aproximativ 1,4 puncte procentuale, iar având în vedere că producţia românească este integrată în lanţul de furnizare german, acest lucru va afecta creşterea PIB-ului României cu aproximativ un punct procentual faţă de scenariul de bază. Aşadar, estimările actuale, în esenţă, pe un scenariu fără modificări de politică tarifară, arată că PIB-ul României ar trebui să accelereze anul viitor. Anul acesta abia creşte, avem doar 0,8%, iar anul viitor, efectul de bază statistic va duce la o creştere estimată de aproximativ 2,5%. Tarifele vor reduce cu aproximativ un punct procentual din estimările de creştere economică", a explicat Ciprian Dascălu, la "Mirsanu Dealmakers Summit 2024".

Consolidare fiscală 

Potrivit estimărilor sale, impunerea unor astfel de tarife vamale va aduce şi inflaţie.

Pe de altă parte, economistul-şef al BCR a menţionat faptul că România trebuie să realizeze în perioada următoare o consolidare fiscală, iar în condiţiile în care cheltuielile fixe, cum ar fi pensii, salarii şi dobânzi se duc la 90% din venituri, va fi necesară o creştere a acestora.

De asemenea, el crede că dobânda de politică monetară va rămâne, probabil, la un nivel ridicat până la jumătatea anului viitor, iar la finalul lui 2025 s-ar putea situa la 5,75%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Analistul economic Adrian Negrescu / FOTO: Facebook
Marcel Ciolacu
foto ilustrativ: pexels.com
Șantier / Foto: Freepik
foto: pexels.com
SUA vs China
Partidele pro-europene în timpul negocierilor / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Foto: Pexels.com
Burnout / Foto: Freepik
Tractor / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție cele mai importante știri...

Atentat
Bursa de Valori București

O nouă zi de scădere pe Bursa de la București

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere şedinţa de...

Chevron Kazakhstan
Sedinta de Guvern

USR a revenit la masa negocierilor cu partidele pro-europene

Preşedinta USR, Elena Lasconi, s-a dus marţi la Palatul...

Meta
Asigurări RCA / Foto: Freepik
Declarația unică
Foto: Pexels.com
Casa de pensii
E.On
Taxe / Foto: DCBusiness

Ce taxe trebuie să plătească românii în 2025

O stare de panică tinde să se instaleze la nivelul...


pixel