Daea: solicit în numele ţării mele ajutor

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
România a obţinut un angajament din partea Comisiei Europene pentru alocarea unor fonduri către zonele afectate de Pesta Porcină Africană (PPA), a declarat, luni, Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, fără însă a face referire la sumele exacte.  

"Am obţinut ceea ce trebuia, adică angajamentul comisarului Hogan faţă de România, faţă de situaţia României şi ne-a dat posibilitatea să facem modificări în Planul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru a îndrepta sume către zonele acestea de interes, la ora actuală", a spus Daea. 

Întrebat dacă are ceva să îşi reproşeze faţă de managementul situaţiei pestei porcine în România, Petre Daea a afirmat că singurul reproş este legat de faptul că nu s-au găsit soluţiile tehnice pentru eradicarea acestui virus, cu ajutorul unui vaccin sau medicament. 

"Îmi reproşez că noi şi alte state nu putem să punem stavilă unei asemenea molime. Nu reuşim pentru că nu am găsit soluţiile tehnice să avem un vaccin sau să avem un medicament ca să putem scoate din suferinţă animalele. Din nefericire, nu am reuşit la această dată în cercetarea lumii să găsim soluţiile pe care le merităm să le avem în condiţiile în care este un asemenea virus, iată, este împânzit în Europa şi nu numai. Fermierii vor primi despăgubirile pe care trebuie să le primească. Acestea au şi fost date, cum este Carniprod, pentru animalele care au fost sacrificate. Facem multe lucruri bune în zootehnie pe care o să vi le spun la timpul potrivit. Zootehnizarea ţării este o prioritate pentru noi. Vreau să înţelegeţi că vorbiţi cu un agronom care are o viaţă întreagă în acest domeniu", a spus Daea. 

La jumătatea lunii septembrie, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, aflat într-o vizită la Cluj, a menţionat că pesta porcină e o problemă pentru mai multe ţări europene şi că România poate beneficia de ajutor suplimentar pentru supravegherea cazurilor apărute. 

"Aceasta nu este doar o problemă strict românească, multe ţări se confruntă cu pesta porcină, dar identificarea cazurilor a crescut în ultimele luni. Încercăm să vedem cum putem face mai mult în România, pentru a ne asigura că este detectată boala şi cum putem limita răspândirea bolii. Trebuie să ne gândim la măsuri de biosecuriate şi discutăm cu serviciile fito-sanitare pentru măsurile care ar ajuta la limitarea răspândirii bolii. Am discutat cu premierul Dăncilă şi cu ministrul Agriculturii să vedem cum îi putem ajuta financiar pe micii agricultori care cresc porci de carne în propria curte, pentru a trece peste această problemă", a subliniat Hogan. 

Autorităţile de la Bucureşti, prin intermediul ministrului Agriculturii, Petre Daea, au solicitat, la Bruxelles, încă din luna iulie, sprijin financiar concret pentru fermierii români afectaţi de virusul pestei porcine africane şi de măsurile radicale de intervenţie ce au trebuit luate. 

"Am socotit necesar, stimaţi colegi, să vă informez şi să mă folosesc de această întâlnire şi să solicit în numele ţării mele ajutor. De altfel, am transmis celor doi comisari, lui Phil (Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură n.r) şi lui Vytenis (Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sănătate şi siguranţă alimentară n.r), o solicitare pentru un sprijin concret financiar, pentru a-i putea ajuta pe fermierii români greu încercaţi de prezenţa acestui virus şi de măsurile radicale de intervenţie necesare a fi luate. România apelează astfel la ajutorul financiar al UE, acordat în baza Regulamentului nr. 652 din 2014 şi Regulamentului nr. 1308 din 2013", susţinea oficialul român, în data de 17 iulie. 

O altă întâlnire pe care ministrul Agriculturii a avut-o cu Phil Hogan pe tema virusului PPA a avut loc în cursul săptămânii trecute. 

Prezenţa virusului pestei porcine africane în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a participat, luni, la evenimentul organizat de Ziarul Financiar, intitulat "Agricultura, sol fertil pentru dezvoltarea economică a României". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel