Costurile la energie. Daniela Dărăban (ACUE): Ceea ce trăim noi acum este un fel de revoluție
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Daniela Dărăban
Daniela Dărăban
EXCLUSIV
Invitată în platoul emisiunii ”Totul despre bani”, Daniela Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a vorbit despre situația actuală din acest domeniu, despre un minister al Energiei care este mai degrabă un simplu administrator de companii, dar și despre costurile la energie din perspectiva schimbărilor care se produc deja. 

Se consultă autoritățile cu membrii Asociației, cu reprezentanții industriei de energie atunci când adoptă decizii importante pentru populație, dar și pentru companii, a fost întrebată Daniela Dărăban. 

”Nu aș putea să spun că nu avem o deschidere sau un dialog cu autoritățile. Din punctul meu de vedere, problema este alta. Pentru fiecare întâlnire mă gândesc cum putem noi să explicăm mai bine niște lucruri. Nu există capacitatea de a asculta. Asta în primul rând. Atenția este pe o durată foarte scurtă, atenția factorilor politici. Pentru chestiuni foarte tehnice se pierde atenția foarte repede. Nu este o problemă, pentru că aici noi trebuie să învățăm să acomodăm discursul. Din nefericire însă există acest prost obicei de a lua decizii fără a te asigura că ai toate cifrele pe masă și ai o analiză completă de 360 de grade, ca să spun așa, să te gândești la toate potențialele implicații. Și, bineînțeles, dacă până la urmă decizi să faci anumite lucruri, trebuie să fii cel puțin în măsură să analizezi riscul, să adopți acțiuni care să răspundă, într-un fel, unor potențiale riscuți și ești conștient de ceea ce se poate întâmpla. Aici nu există o astfel de abordare, din nefericire. Se lucrează cu o perspectivă foarte scurtă, cu acțiuni rapide, nu se analizează impactul. De multe ori se spune: ”Lasă, o să vedem ce o să fie luna viitoare”. În sectorul de energie astfel de obiceiuri sunt păguboase. Iar asta în condițiile în care toți indicatorii macroeconomici depind de cât de accesibil sau suportabil este prețul la energie, a subliniat invitata de luni a emisiunii ”Totul despre bani”.

Din nefericire 

În altă ordine de idei, Daniela Dărăban, a apreciat că, din păcate, nu există o ”anumită aplecare spre politici. Din punctul meu de vedere, Ministerul Energiei trebuie să iasă din logica administratorului companiilor de stat și să se ocupe de politici. Pentru că Ministerul Energiei trebuie să asigure politici corecte, funcționale, egale, pentru toți jucătorii din piață, indiferent dacă au sau nu au acționariat - mic, mare - de stat. Din nefericire, în ultimii ani, din punctul meu de vedere, în Ministerul Energiei sau, cel puțin, la nivel decizional, foarte multă atenția s-a acordat rolului de administrator de companii”, a subliniat directorul executiv al ACUE.

Se va schimba totul 

Ceea ce trăim noi acum în sectorul energetic, a continuat Daniela Dărăban, ”este un fel de revoluție. Pentru că se va schimba complet. Totul. Inclusiv piața. Clientul devine un jucător activ. În 10-15, poate 20 de ani noi vom vedea o cu totul așezare. Filozofia sectorului se schimbă. Dau un exemplu. Dacă prin anii 1970-1980 se punea la punct strategia sectorului energetic a României, atunci se gândea totul la capacități foarte mari de producție: preiei prin sistemul de transport și distribuție și, cumva, împrăștii în toată țara. În momentul de față vorbim de capacitatea de a produce cât mai aproape de locul de consum, ca să existe cât mai puține costuri suplimentare. 

Sistemul va închide 

Pe de altă parte, există niște limitări tehnice pe care, sunt convinsă de acest lucru, tehnologia viitorului ne va permite să le abordăm în cel mai eficient mod. Este această limitare tehnică a rețelei. Vă dau un alt exemplu: chiar dacă o să avem o stradă unde toate casele au panouri fotovoltaice, dacă în ziua respectivă este soare afară și toată lumea produce, sistemul va închide intrarea de sursă, pentru că altfel colapsează, nu se poate absorbi necontrolat. În sectorul de energie există rolul de balansare, de echilibrare... ”

Pentru a afla toate explicațiile vizionați emisiunea ”Totul despre bani”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Legea RCA. UNSAR acuză COTAR de dezinformare

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi...

BP vrea să cumpere încărcătoarele de la Tesla

Divizia de încărcare a vehiculelor electrice a BP Plc...

Fermierii vor primi subvenția de 100 € săptămâna viitoare

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul...

Statele Unite creează o „centură de baterii”

În copilărie, Devante Cuthbertson era convins că, într-o...

Norvegia deschide noi zone pentru explorări petroliere

Norvegia oferă 37 de noi blocuri pentru explorări...

Coșmarul celor de la Boeing continuă: Accident cu 11 răniți

Incidentul produs în noaptea de 8 spre 9 mai a dus la...

Mitsubishi, condamnată să plătească un miliard de dolari

Producătorul auto japonez Mitsubishi Motors, aliat al...

Xiaomi pregătește trei noi modele de telefoane

Potrivit informațiilor de presă se pare că noile modele...


pixel