Daraban, despre DIGITALIZARE: Cred că este cel mai SENSIBIL subiect (VIDEO)
Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Daraban (CCIR): Încurajăm românii să facă afaceri în afara Uniunii Europene
Daraban (CCIR): Încurajăm românii să facă afaceri în afara Uniunii Europene
EXCLUSIV
Digitalizarea administrativă este cel mai sensibil subiect şi înclin să cred că funcţionarii publici au sabotat acest proces pentru a-şi justifica existenţa ca salariaţi, a declarat Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, în cadrul dezbaterii "Digitalizarea României, prioritate ZERO".

"Cred că cel mai sensibil subiect, pe care îl indică şi Eurostat, este această digitalizare administrativă. Înclin să cred că funcţionărimea din România a sabotat acest proces de digitalizare în ani de zile tocmai ca să justifice existenţa ca salariaţi, nimic altceva. Sunt nişte anomalii în sistemul administrativ. Dau un exemplu: dacă eu ca angajator vreau să angajez pe cineva din străinătate, Inspectoratul General de Imigration îmi solicită cazier judiciar, de parcă Inspectoratul General de Imigration este sub cupola Patriarhiei, nu a Ministerului de Interne, unde pot obţine printr-un enter cazierul judiciar al angajatorului", a spus Daraban, în cadrul dezbaterii "Digitalizarea României, prioritate ZERO", organizată de DC News Media Group .

"Este acea statistică pe care noi o scoatem în spaţiul public de ani de zile, discrepanţa dintre ceea ce există la Registrul Comerţului şi ceea ce există la ANAF. Dacă acum 6 ani discrepanţa era de 140.000 de firme, acum s-a ajuns la 280.000 de firme. Vorbesc de firme care la Registru figurează active şi în funcţiune versus firmele care depun bilanţ. (...) Noi ridicăm aceste aspecte de ani de zile şi nimeni nu se sesizează. Şi vorbim de două entităţi ale statului, Registrul Comerţului - Ministerul de Justiţie şi ANAF- Ministerul Finanţelor. Cred că aici este problema: digitalizarea administraţiei. Mediul de business a luat-o de mult înainte, şi-a făcut treaba, n-a apărut nimic nou pe piaţă, cu excepţia unor noi platforme de comunicare, dar noi suntem pe principiul business as usual. Avem nevoie să interacţionăm cu un stat digitalizat", a explicat preşedintele CCIR.

Potrivit acestuia, în România totul s-a realizat "fortuit, împins de vremuri şi de împrejurări" şi s-a ajuns să se vorbească despre digitalizare împinşi de pandemie.

"Credem noi că restructurarea şi reformatarea statului, punerea în offside, cu ghilimele, a funcţionărimii române va împinge Guvernul către această digitalizare mult dorită, pentru că, lăsând lucrurile aşa cum sunt acum, va fi un sabotaj al funcţionarilor publici care vor să-şi justifice existenţa prin aceste frecuşuri şi prin a sabota digitalizarea propriu-zisă. Cred că cel mai important lucru este să se facă restructurarea în administraţia publică, o reformatare a arhitecturii statului, pentru că, repet, economia actuală, aşa cum este, chiar şi înainte de pandemie, nu poate să mai susţină acest aparat administrativ aşa cum este el construit acum", a mai spus Mihai Daraban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.


pixel