Date preliminare despre OMICRON. Anthony Fauci face precizări
Autor: Oana Pavelescu | 08 dec 2021 / 07:22
Tulpina Omicron mai are câteva necunoscute
Tulpina Omicron mai are câteva necunoscute
Deși noua variantă Omicron se răspândește rapid în lume, primele rapoarte sugerează că aceasta ar putea cauza o o formă a boalii mai puțin gravă decât varianta Delta.

Medicii din Africa de Sud, unde varianta devine o tulpină dominantă a coronavirusului, au declarat că ratele de spitalizare nu au crescut încă în mod dramatic.

"Până acum, nu pare să provoace forme grave", a declarat duminică, la CNN, Anthony Fauci, director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase.

Acestea fiind spuse, oamenii de știință vor avea nevoie de mai mult timp și de mai multe informații înainte de a trage concluzii definitive.

"Dar trebuie să fim cu adevărat atenți înainte de a stabili că este mai puțin severă sau că nu provoacă cu adevărat o formă de boală severă, comparabilă cu Delta", a avertizat Fauci.

G Ad:

Administrația Biden va decide dacă va ridica interdicțiile de călătorie care au început săptămâna trecută și care interzic accesul în SUA al persoanelor din mai multe țări din Africa de Sud, a precizat Fauci. Numeroase țări au impus restricții de călătorie pentru a preveni răspândirea variantei Omicron, pe care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a numit-o "apartheidul călătoriilor".

"Sperăm că vom putea ridica această interdicție într-o perioadă destul de rezonabilă de timp", a spus Fauci. "Cu toții ne simțim foarte rău în legătură cu greutățile care au fost puse nu doar pe Africa de Sud, ci și pe celelalte țări africane".

Varianta Omicron la nivel mondial

Pe termen mai scurt, oficialii europeni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea bruscă a numărului de cazuri provocate de Omicron în mai multe țări, în contextul sărbătorilor de iarnă care se apropie vertiginos.

Duminică, Marea Britanie și Demarca au confirmat numeroase cazuri noi, sugerând că varianta s-a răspândit la scară largă. Marea Britanie a raportat 246 de cazuri - aproape dublu față de totalul de vineri. Danemarca a raportat 183 de cazuri, triplu față de totalul de vineri.

Ambele țări sunt considerate lideri în secvențierea și testarea genomică. Marea Britanie s-a concentrat pe testarea călătorilor internaționali și a contacților apropiați ai celor care au primit rezultate pozitive la testul Omicron.

Citește și:

Amestecul a două vaccinuri produce cel mai puternic răspuns imunitar

Omicron. Doi călători s-au infectat fără să aibă NICIUN contact

COVID-19. Novartis lucrează la o pastilă REVOLUȚIONARĂ

Varianta Omicron a fost detectată în cel puțin 50 de țări din întreaga lume, potrivit unei hărți realizate de Times.

Oficialii din domeniul sănătății din Danemarca au declarat că se așteaptă ca varianta Omicron să se răspândească la nivel local, prin transmitere comunitară. Varianta a fost detectată în rândul persoanelor care nu au călătorit sau care nu au avut legături cu persoane care au călătorit, a relatat Times.

Alte țări europene au impus restricții pentru a încetini răspândirea variantei în ultimele zilei. Belgia cere oamenilor să lucreze de acasă și a ordonat ca școlile să se închidă cu o săptămână mai devreme pentru Crăciun. Italia a interzis persoanelor nevaccinate să participe la unele activități de agrement, iar Irlanda a închis cluburile de noapte și a restricționat adunările.

Germania, care a ezitat să pună în aplicare mandate puternice din cauza istoriei de autoritarism a țării, a interzis persoanelor nevaccinate să participe la numeroase activități publice și intenționează să impună vaccinarea anul viitor.

Pe măsură ce se apropie sărbătorile, cazurile vor continua probabil să crească, deoarece oamenii călătoresc și se adună în grupuri.

Omicron împarte genele cu Coronavirusul răcelii comune

Este posibil ca varianta Omicron să fi preluat codul genetic de la un alt coronavirus care provoacă răceala comună la om, potrivit unui nou studiu preprint. Studiul nu a fost încă evaluat de colegi sau publicat într-o revistă.

Materialul genetic partajat ar putea însemna că Omicron este mai transmisibil, dar cauzează boli mai puțin grave decât alte tulpini de coronavirus, au scris autorii studiului.

Cercetătorii de la Nference, o companie cu sediul în Massachusetts care analizează informații biomedicale, au secvențiat Omicron și au găsit un fragment de cod genetic care se regăsește în coronavirusul HCoV-229E, care poate provoca răceala comună. Acest fragment nu a fost detectat până acum în alte variante noi de coronavirus, au precizat autorii.

Cercetătorii au descoperit că SARS-CoV-2, care provoacă boala cunoscută sub numele de COVID-19, poate infecta persoanele care au contractat și alte coronavirusuri, a relatat ziarul. Celulele din plămâni și din tractul gastro-intestinal pot conține ambele virusuri, ceea ce ar putea permite unuia dintre ele să împartă material genetic cu celălalt, a precizat acesta.

Pe măsură ce un virus evoluează pentru a deveni mai transmisibil, acesta "pierde", în general, trăsături care provoacă formele grave ale bolii, spun experții. Dar, în același timp, oamenii de știință au nevoie de mai multe date pentru a analiza varianta Omicron și a ști cu siguranță la ce să se aștepte în lunile următoare, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Greva STB are șanse mici să se termine

Șansele ca greva de la STB să se termine sunt foarte...

Testare gratuită COVID-19. Lista completă a farmaciilor

Ministerul Sănătății a modificat lista farmaciilor unde...

Cum afli câți bani ai la Pilonul II de pensii

În România există trei categorii de pensii, Pilonul 1 la...

Curs valutar BNR: Ce se întâmplă cu AURUL, LEUL și EURO

Moneda naţională s-a apreciat vineri în raport cu euro,...

Bloomberg: Renault vrea să-și extindă afacerea din China

Directorul general al Renault, Luca de Meo, s-a săturat...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro