Datoria guvernamentală a României, cel mai mic avans din UE
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Uniunea Europeană a înregistrat în octombrie un excedent al balanţei comerciale de 2,2 miliarde de euro
Uniunea Europeană a înregistrat în octombrie un excedent al balanţei comerciale de 2,2 miliarde de euro
Datoria guvernamentală a României, ca procent din Produsul Intern Brut, a crescut uşor în trimestrul al doilea al acestui an până la 34,2%, de la 34,1% la finele primul trimestru, acesta fiind cel mai mic avans înregistrat în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, arată datele publicate marţi de Eurostat.

Conform acestora, la finele celui de-al doilea trimestru, datoria guvernamentală în Uniunea Europeană se situa la 80,5% din PIB, în scădere faţă de 81,1% din PIB la finele primul trimestru, în timp ce în zona euro datoria guvernamentală s-a redus până la 86,4% din PIB de la 86,5% din PIB.

Datoria guvernamentală. Împrumuturi totale de 313 miliarde de lei

În rândul statelor membre, cea mai ridicată datorie guvernamentală ca procent din PIB se înregistra în Grecia (180,2%), Italia (138%), Portugalia (121,2%), Cipru (107,2%) şi Belgia (104,7%). La polul opus, cea mai scăzută datorie guvernamentală se înregistra în Estonia (9,3%), Luxemburg (20,3%), Bulgaria (20,4%), Cehia (33,1%) şi România (34,2%). Comparativ cu primul trimestru din acest an, un număr de zece state membre (inclusiv România) au înregistrat o creştere a raportului datorie guvernamentală/PIB în trimestrul al doilea, în timp ce în alte 16 state membre datoria guvernamentală a scăzut iar în Spania şi Franţa a rămas stabilă.

Cea mai mică creştere (0,1 puncte procentuale) a fost înregistrată în România, iar cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Cipru (4 puncte procentuale), Lituania (2,1 puncte procentuale) şi Finlanda (1,8 puncte procentuale). Comparativ cu al doilea trimestru din 2018, un număr de opt sate membre au înregistrat o creştere a datoriei guvernamentale ca procent din PIB în al doilea trimestru al acestui an, în timp ce în 20 de state membre (inclusiv în România) datoria guvernamentală a scăzut.

Cele mai importante scăderi s-au înregistrat în Ungaria şi Slovenia (ambele cu 5,2 puncte procentuale), Austria (4,7 puncte procentuale), Portugalia (4,5 puncte procentuale) şi Irlanda (4,4 puncte procentuale). În cazul României, datoria guvernamentală a scăzut uşor cu 0,1 puncte procentuale, de la 34,3% din PIB în trimestrul al doilea al anului trecut până la 34,2% din PIB la finele trimestrului al doilea anul curent, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salina Praid a fost închisă. Veşti proaste pentru turişti

Veşti proaste pentru cei care plănuiau să viziteze...

Bani de la stat pentru montarea repartitoarelor. Află detalii

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a pus...

CFR modernizează haltele Costineşti Tabără şi Neptun

Veşti bune pentru cei care aleg trenul pentru a ajunge...

Programul Rabla Plus nu are succesul scontat

Sumele neconsumate în Programul "Rabla Plus" pentru...

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat - Video

Premierul slovac a fost împușcat și a fost dus la spital...


pixel