Datoria mondială va atinge un nivel RECORD până la finalul anului
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Datoria mondială va atinge un nivel RECORD până la finalul anului
Datoria mondială va atinge un nivel RECORD până la finalul anului
Datoria mondială ar urma să atingă un nivel record de 277.000 de miliarde de dolari la finele anului, pe măsură ce guvernele şi companiile continuă să cheltuie ca răspuns la pandemia de Covid-19, arată un raport publicat joi de Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, informează Reuters.

IIF, printre membrii căruia se numără peste 400 de bănci şi instituţii financiare din întreaga lume, susţine că datoria mondială a crescut deja cu 15.000 de miliarde de dolari în acest an, ajungând la 272.000 de miliarde de dolari în luna septembrie. Guvernele, în special de pe pieţele dezvoltate, au fost responsabile pentru aproape jumătate din această creştere.

Coronavirus: Vladimir Putin s-a declarat ÎNGRIJORAT

Datoria totală a pieţelor dezvoltate a urcat la 432% din PIB în trimestrul al treilea, de la aproximativ 380% din PIB la finele lui 2019. De asemenea, în cazul pieţelor emergente, raportul datorie-PIB a atins 250% în trimestrul al treilea, în cazul Chinei ajungând chiar la 335% din PIB. La nivel global, IIF estimează că datoria va ajunge anul acesta la 365% din PIB.

"Există incertitudini semnificative cu privire la modul în care economia mondială îşi poate reduce gradul de îndatorare în viitor, fără consecinţe negative semnificative pentru activitatea economică", avertizează IIF.

În cazul SUA, raportul IIF susţine că datoria ar urma să ajungă la 80.000 de miliarde de dolari în 2020, de la 71.000 de miliarde de dolari în 2019. În zona euro, datoria a crescut cu 1.500 de miliarde de dolari până la 53.000 de miliarde de dolari în luna septembrie.

În rândul economiilor în curs de dezvoltare, Libanul, China, Malaezia şi Turcia au înregistrat cele mai mari creşteri ale datoriilor în sectorul non-financiar în acest an. În plus, diminuarea veniturilor guvernelor din statele emergente a făcut ca plata datoriilor să fie mult mai apăsătoare, chiar şi în contextul unor costuri extrem de reduse cu împrumuturile la nivel mondial.

Potrivit celor mai recente estimări ale Fondului Monetar Internaţional, economia mondială ar urma să se contracte cu 4,4% în acest an, pe măsură ce măsurile de izolare şi restricţiile de călătorie vor afecta activitatea economică, dar va reveni pe creştere în 2021, graţie unui avans de 5,2%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel