În primele șapte zile ale fiecărui an, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anulează automat anumite datorii existente la finele anului precedent. Mai precis, este vorba despre datorii fiscale mai mici de 40 de lei, aflate în evidența ANAF la data de 31 decembrie 2022.
Concret, „creanțele fiscale restante administrate de organul fiscal central, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 40 lei, se anulează. Plafonul se aplică totalului creanțelor fiscale datorate și neachitate de debitori”, prevede Codul de procedură fiscală la articolul 266.
Prin excepție, în cazul datoriilor fiscale locale, autoritățile pot stabili un plafon mai mic de 40 de lei pentru anularea automată la început de an. În esență, anularea acestor mici datorii se face pentru că cheltuielile de executare silită sunt mai mari decât sumele ce trebuie recuperate de ANAF.
Creanțele fiscale sunt, în esență, impozitele, taxele și contribuțiile sociale, precum și dobânzile, penalitățile sau majorările aferente acestora.
Nu în 2023, ci în 2024
Pe de altă parte, în mod normal, anul fiscal 2017 ar trebui să se prescrie la 1 iulie 2023. Specialiștii atrag însă atenția că, din cauza măsurilor luate de Guvern în primul an al pandemiei de coronavirus, prescripția intervine abia în primăvara anului 2024. În 2023 se va prescrie numai anul fiscal 2016. Anul fiscal 2017 este al doilea pentru care se aplică noua regulă privind prescrierea, ce a fost introdusă de noul Cod de procedură fiscală la 1 ianuarie 2016.
Mai precis, dacă pe vechiul cod regula era că termenul de cinci ani în care Fiscul are dreptul să stabilească obligații fiscale curge de la data de 1 ianuarie a anului următor (articolul 91 din OG 92/2003), pe noul cod regula este că termenul curge de la data de 1 iulie a anului următor (articolul 110 din Legea 207/2015). Cu alte cuvinte, anul fiscal 2015 a fost ultimul pentru care s-a aplicat regula prescrierii la 1 ianuarie, iar anul fiscal 2016 este primul pentru care se aplică regula prescrierii la 1 iulie (prescrierea sa este întârziată și intervine abia în 2023).
Așadar, anul fiscal 2017 se numără printre cei pentru care prescrierea intervine mai târziu decât ar trebui din cauza măsurilor impuse de Guvern în contextul pandemiei. OUG 48/2020 a suspendat, timp de mai multe luni, dreptul Fiscului de a stabili creanțe fiscale (perioada 16 aprilie - 25 decembrie 2020). Exact această perioadă de suspendare se adaugă la termenul obișnuit la care trebuia să se prescrie anul 2017.
Situația aceasta specială a fost explicată, pentru Avocatnet de Alex Slujitoru, Avocat la Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL, societate de avocatură asociată cu EY România. Specialistul a confirmat că anul fiscal 2017 nu se prescrie în 2023, ci abia în 2024, conform următoarelor calcule:
- anul 2017 trebuia să se prescrie la 1 iulie 2023,
- dar se adaugă 253 de zile (perioada de suspendare amintită mai sus),
- astfel că prescrierea intervine, de fapt, la 10 martie 2024,
- dar, pentru că 10 martie pică duminica, termenul se prorogă până luni, pe 11 martie 2024,
- ceea ce înseamnă că abia în ziua de 12 martie 2024 vom putea considera că Fiscul nu mai poate verifica anul 2017.
Citește și Credit, cont bancar sau... Sfatul profesorului Adrian Mitroi: ”Sub nici o formă bani cash!”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...