Datoriile multinaționalelor au atins un nivel record. Verizon, în frunte

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Dolari
Dolari
Este concluzia la care au ajuns autorii raportului anual al companiei de gestionare a activelor Janus Henderson.

Gradul de îndatorare al celor mai mari companii din lume este în creștere și a atins un nou record, dar majorarea dobânzilor cheie va determina acesți giganți să fie mai reținuți în contractarea de noi împrumuturi, se arată în raportul Janus Henderson, publicat miercuri.

Datoriile cumulate ale primelor 933 cele mai mari companii din întreaga lume, (toate domeniile de activitate, mai puțin sectorul financiar și imobiliar), s-a cifrat la 1 iunie 2023 la 7.802 miliarde de dolari, a precizat firma britanică de gestionare a activelor. Este cea mai mare valoare înregistrată de la publicarea primului asemenea studiu, în 2014, și reprezintă o creștere de 6,2% la un curs de schimb constant față de anul trecut.

Companiile din sectorul telecomunicațiilor rămân cele mai îndatorate, printre care Verizon (locul 1, cu 172 miliarde de dolari), At&T (locul 4, cu 154 miliarde de dolari), Deutsche Telekom (locul 5, cu 153 miliarde de dolari), Comcast (locul 6, cu 102 miliarde de dolari). În același timp, sectorul utilităților este cel care a contribuit cel mai mult la creșterea datoriei, datorită "cheltuielilor de capital și dividendelor semnificative", potrivit raportului.

Noroc cu prețurile ridicate la resurse energetice

În schimb, profiturile colosale ale companiilor petroliere le-au permis acestora să-și reducă datoria la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape 10 ani. Experții Janus Henderson anticipează că acest volum al datoriilor să scadă în următoarele luni. "Creșterea costurilor de împrumut și încetinirea activității economice ar trebui să determine companiile să caute soluții pentru a-și plăti o parte din datorii", sunt de părere analiștii firmei britanice. 

Până în prezent însă, majorarea dobânzilor cheie, principalul instrument folosit de băncile centrale pentru a stăvili ritmul de creștere a inflației, a avut un impact restrâns asupra marilor companii, creșterea costurilor cu dobânzile fiind limitată la 5,3% la un curs de schimb constant: companiile se împrumută pe piața deobligațiuni la rate fixe, ceea ce le protejează până când au nevoie să-și refinanțeze datoria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor energie electrică
Producătorii de litiu sunt euforici / Foto: Unsplash
Donald Trump

Motivul pentru care Trump vrea mineralele rare ale Ucrainei

Donald Trump cere despăgubiri de la Ucraina și un acord...

Bani, lei / Foto: Agerpres
Foto: pexels.com
foto: pexels.com
Parlamentul de la Budapesta
Poluare / FOTO: Freepik
Broker de bursă / Foto: Freepik
Factură energie
foto: pexels.com
Contabilitate / Foto: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Bitcoin / Foto: Freepik

Bitcoin se prăbușește sub 87.000 de dolari. Ce s-a întâmplat

Marți, dolarul a rămas stabil, în timp ce investitorii...

Android / FOTO: Freepik
Google / Foto: Unsplash
Stații de încărcare / FOTO: Freepik
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
La bursă / FOTO: Freepik
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Dolari / FOTO: Unsplash
Angajați / Foto: Freepik
Criptomonede
Credit ipotecar / Foto: Freepik
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
foto: pexels.com
Donald Trump

pixel