De câte companii de stat mai are nevoie România. Ministrul Florin Spătaru: Nu va fi o avalanşă! Paralelă cu Italia şi Elveţia
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Salrom, una dintre companiile care merg foarte bine
Salrom, una dintre companiile care merg foarte bine
EXCLUSIV
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a vorbit, în cadrul emisiunii D`Economics, moderată de jurnalistul Alex Vlădescu, despre reforma instituției pe care o conduce.

”Câțiva prieteni apropiați mi-au spus că voi prelua un minister al companiilor în faliment. Într-un fel, cam așa arăta situația la vremea respectivă”, a recunoscut ministrul Spătaru. 

Întrebat câteva companii are în subordine instituția pe care o conduce, invitatul jurnalistului Alex Vlădescu a precizat că sunt 44 de companii. ”Câte dintre ele erau pe pierdere? Aproape trei sferturi. Aproximativ 10 companii aveau profit. Am date preliminare pentru 2022 și putem vorbi de aproape 20 de companii care au profit. O parte din ele sunt, bineînțeles, din industria de apărare, dar și parte sunt și din sectorul extracției miniere, din alte sectoare economice. Dar mai mult decât atât, companiile care erau profitabile, și-au triplat, o parte, din ele, aceste profituri. Pentru că am făcut investiții, am alocat personal, am definit aceste companii pe principii de guvernanță corporativă, chiar dacă nu am finalizat acest proces de selecție a Consiliilor de Administrație, dar ele funcționează pe principii economice solide. 

Și aș vrea să vă dau câteva exemple care, din punctul meu de vedere, sunt simbolice, sunt simbolice. Aș vorbi, astfel, de Salrom care și-a triplat profitul. În 2022 am făcut o investiție într-o freză de extracție care duce la creșterea productivității, dar și la asigurarea unui climat mai bun pentru angajați. Am început consolidarea puțului pentru liftul de la Slănic Prahova și sunt în proiecte două freze pentru alte extracții miniere și finalizarea unei astfel de investiții. Vedeți, așa trebuie să arate o companie de stat, care este condusă profesionist. Pentru că a existat această percepție că aceste companii de stat nu pot fi conduse corespunzător. Ba da. Cum? Având un management sănătos, care se ocupă și are ca obiectiv dezvoltarea acestor organizații”, a spus Florin Spătaru. 

Jurnalistul Alex Vlădescu i-a amintit invitatului său că există în parlament o inițiativă legislativă menite să ofere Guvernului posibilitatea de a mai înființa și alte companii. De câte companii ar mai fi nevoie? 

”Statul român are nevoie de instrumente. Statul român are nevoie de flexibilitatea necesară să înființeze companii de stat în momentul în care anumite companii care asigură servicii sau servicii critice pentru funcționarea economiei românești sunt în faliment sau în insolvență. O parte din ele erau deja în insolvență, dar aceste active sunt esențiale pentru funcționarea statului. Și atunci am venit cu această inițiativă legislativă. Bineînțeles că nu vom da drumul unei avalanșe de companii de stat. În nici un caz. Sunt niște criterii foarte clare pe baza cărora se înființează aceste companii și aș vrea să vă dau exemplul și altor țări, care beneficiază de mult de astfel de posibilități. Vorbim, în acest caz, de Italia, de Elveția, țări care aveau companii strategice în situație de faliment, au fost înființate alte companii, au fost preluate corespunzător și, bineînțeles, că au redevenit profitabile.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel