De ce aurul este de 2,5 ori mai scump decât platina
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Platină / FOTO: Wikipedia
Platină / FOTO: Wikipedia
A fost o perioadă când platina costa mai mult decât aurul. De câțiva ani însă raportul s-a schimbat, iar acum metalul galben doboară record după record.

Purtat de temerile legate de evoluția inflației, aurul a atins, astăzi, o nouă valoare nemaiînregistrată vreodată, urcând la 2.286,24 dolari/uncie, după ce a făcut a făcut un mic salt până la 2.288,09 dolari. De aproape o săptămână cel mai prețios metal tot urcă și urcă. Spre deosebire de platină, cotată la doar 925,72 dolari/uncie. 

În direcții diferite 

O diferență uriașă între cele două materii prime, un decalaj pe care piața nu l-a mai întâlnit niciodată. Trebuie spus că de la începutul anilor 2010, traiectoriile de preț ale celor două metale prețioase au luat-o în direcții diferite. 

În timp ce aurul, în ciuda câtorva perioade de declin, a rămas, de mai bine de o jumătate de secol, fidelă tendinței de creștere, platina s-a oprit din drumul ei către noi cote valorice după criza financiară din 2008. Iar din 2012, diferența dintre cele două prețuri a continuat să se amplifice. 

Cum se explică 

De ce? Explicații sunt mai multe. În primul rând aurul a beneficiat, în ultimii ani, de o cerere susținută atât din partea sectorului de bijuterii, cât și a industriei. În al doilea rând, pentru că băncile centrale, în special cele ale Rusiei și Chinei au cumpărat masiv aur. 

Nu trebuie uitat, pe de altă parte, rolul de refugiu al metalului galban, în special în perioade de incertitudine, așa cum este cea pe care o traversăm acum. Război în Ucraina, tensiuni în Orientul Mijlociu, amenințări chineze la adresa Taiwanului... Contextul geopolitic îi obligă, practic, pe investitori să parieze pe aur. Ca să nu mai vorbim de inflație care, deși scade în zona euro, continuă să afecteze un număr record de alte țări ale lumii. 

Cine este de vină

Platina nu mai este în aceeași barcă. Faptul că acest metal este de treizeci de ori mai rar decât aurul a reprezentat și continuă să fie un factor de creștere a prețului. Problema constă însă nu în ofertă, ci în cerere. Într-adevăr, platină nu mai este la mare căutare, principalii cumpărători au tot mai puțin nevoie de platină, folosită în principal pentru a produce convertoare catalitice.

Pe măsură ce mașinile electrice cuceresc piața în detrimentul celor clasice, se produc mai puține țevi de eșapament. Este adevărat că, la un moment dat industria auto va avea din nou nevoie de platină pentru mașinile cu hidrogen, dar nu este cazul deocamdată. În privința băncilor centrale, ele nu au obiceiul de a depozita lingouri de platină în seifurile lor.

Excepția de la regulă

Rămâne cazul particular al magazinelor de bijuterii care continuă să vândă inele și brățări din platină la prețuri mai mari decât modelele echivalente din aur... Să nu uităm că aurul se topește la o temperatură semnificativ mai scăzută, platina fiind folosită aproape pură și masa sa foarte mare înseamnă că la o dimensiune echivalentă cântărește mai greu. 

Dar bijutierii beneficiază și de imaginația artistică, unde platină s-a aflat și continuă să se afle deasupra aurului. Suficient pentru a le permite să genereze marje mai apreciabile decât cu aurul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel