Viața la bloc. Avizierul este ILEGAL? Ce spune legea
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Avizierul ar putea fi declarat ilegal
Avizierul ar putea fi declarat ilegal
În scara oricărui bloc din România există un avizier unde sunt prezente date personale ale locatarilor, un lucru care în alte părți nu există.

Conform noilor reglementări ale Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR) acest lucru poate fi considerat a fi o ilegalitate.

Regulamentul general privind protecția datelor prevede că unul din principiile de bază ale acestuia este că orice prelucrare de date trebuie să se limiteze doar la „ceea ce este necesar în raport cu scopurile în care sunt prelucrate” datele respective („reducerea la minimum a datelor”), notează avocatnet.ro, ceea ce ar putea însemna că afișarea numelor și a cheltuielilor la avizier, reprezintă prelucrarea datelor.

Viața la bloc. Cum se scapă de o amendă de 2500 lei. SIMPLU

Legea nr. 196/2018 care reglementează înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor stabilește felul cum sunt afișate listele cu cheltuieli, la avizier. De pildă, administratorul trebuie să afișeze la avizier lista lunară a cheltuielilor de întreținere. De asemenea, articolul 77 (2) din aceeași lege stabilește obligația locatarilor de a suporta cheltuielile care le revin (inclusiv cele pentru serviciile de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate individual), iar acestea sunt afișate pe lista lunară de plată.

S-ar putea pune problema, în contextul Legii nr. 196/2018, dacă nu cumva aceasta permite afișarea cheltuielilor lunare la avizier, alături de numele locatarilor, însă acest lucru nu pare a fi absolut clar. Nu reiese clar dacă listele de mai sus vizează chetuieli detaliate sau cheltuieli totale (urmând a fi detaliate, personal, pentru fiecare persoane, și aduse la cunoștința acestora în alte moduri - de exemplu, prin lăsarea lor în cutia poștală personală). De aceea, discuția rămâne deschisă.

În Spania, de pildă, s-a considerat că afișarea la avizier a datoriilor de întreținere ale locatarilor este contrară GDPR iar amenzile pentru astfel de lucruri urcă și la 10.000 €.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel