De ce Bulgaria va avea probleme la adoptarea euro. România nu mai are o dată țintă pentru a face acest pas
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Bulgarii sunt deciși că adopte moneda unică europeană / Foto: Freepik
Bulgarii sunt deciși că adopte moneda unică europeană / Foto: Freepik
Bulgaria intenționează să adopte moneda euro în 2024, integrându-se astfel în continuare în sistemul financiar al Uniunii Europene, în încercarea de a crește nivelul de trai în cel mai sărac stat membru al blocului, în timp ce România nu mai are o dată țintă pentru acest lucru.

Împreună cu Croația, Bulgaria a aderat în 2020 la un mecanism de schimb valutar în pregătire. Dar a rămas în urma Croației, care a devenit anul acesta al 20-lea membru al zonei euro. Și chiar și calendarul mai puțin ambițios al Bulgariei este în pericol, deoarece instabilitatea politică complică progresul în vederea depășirii obstacolelor rămase.

De ce vrea Bulgaria să adere la euro

Bulgaria a început să lucreze pentru adoptarea euro imediat după ce a aderat la UE în 2007 - așa cum prevede tratatul de aderare. Dar a pus acest lucru în așteptare trei ani mai târziu, pe fondul crizei europene a datoriilor suverane, care aproape a adus la faliment Grecia, țara vecină, și alte câteva țări din zona euro. Într-un efort reînnoit începând din 2016, guvernul de la Sofia a declarat că adoptarea monedei unice va ajuta țara balcanică să evite să fie marginalizată în procesul decizional al blocului și să își integreze în continuare economia orientată spre export. 

Care este logica economică

De la o criză de hiperinflație din anii 1990, Bulgaria a funcționat în cadrul unui acord de consiliu monetar care leagă leva de euro. Având puțin spațiu pentru o politică monetară independentă, țara este dependentă de deciziile Băncii Centrale Europene. Guvernul și banca centrală au susținut că adoptarea euro va reduce costurile de tranzacționare, va scădea ratele dobânzilor și va îmbunătăți ratingul de credit al Bulgariei, făcând-o mai atractivă pentru investitori. De asemenea, va ajuta industria turismului, care contribuie cu peste 12% la producția economică a țării, în parte prin eliminarea necesității ca mulți vizitatori să schimbe moneda. 

Există opinii contrare

Ideea s-a confruntat cu scepticismul unor partide politice, inclusiv al socialiștilor favorabili Rusiei, care au insistat asupra unor analize suplimentare privind costurile și beneficiile înainte de a stabili o dată fermă. Partidul naționalist Renașterea, care este, de asemenea, pro-rus, a solicitat un referendum pe această temă, susținând că Bulgaria cedează prea multă suveranitate. În plus, unii analiști, inclusiv un viceguvernator al băncii centrale, au avertizat asupra problemelor structurale ale zonei euro și a nivelului ridicat al datoriei unora dintre membrii săi și au criticat unele dintre politicile anterioare ale BCE.

Care este starea de spirit a publicului

Un sondaj de opinie din noiembrie a arătat că doar o treime dintre bulgari aprobă adoptarea monedei unice. Mai mult de două treimi au declarat că se tem că aceasta va duce la creșterea prețurilor. Câteva sute de persoane s-au adunat la începutul lunii decembrie la Sofia, la un protest împotriva monedei euro organizat de partidul Renașterea. Astfel de îndoieli nu sunt neobișnuite pentru noii membri: În Letonia, de exemplu, jumătate din populație s-a opus trecerii la euro atunci când țara a aderat la euro în 2014. 

Ce a făcut Bulgaria pentru a se pregăti

Considerat cel mai corupt stat din UE într-un clasament realizat de Transparency International, Bulgaria s-a confruntat cu mult scepticism din partea altor țări din zona euro, mai ales după ce criza datoriilor din Grecia și scandalurile de spălare de bani în care au fost implicate bănci din țările baltice au scos la iveală riscurile pe care le implică intrarea unor noi membri în club. După o criză bancară internă în 2014, Bulgaria și-a consolidat supravegherea financiară pentru a putea adera la uniunea bancară a UE împreună cu mecanismul ratei de schimb, cunoscut sub numele de ERM-2. Legiuitorii au actualizat, de asemenea, cadrul juridic care reglementează banca centrală bulgară, după ce BCE a indicat o listă de deficiențe. De ani de zile, Bulgaria și-a menținut deficitul bugetar și nivelul datoriei publice în limitele cerințelor UE.

Ce a mai rămas de făcut

Țara trebuie să adopte trei proiecte de lege privind insolvența, spălarea banilor și asigurările. Cu toate acestea, o criză politică în curs de desfășurare îngreunează procesul, în condițiile în care Bulgaria se îndreaptă spre cele cinci alegeri generale în mai puțin de doi ani. În plus, ar putea avea dificultăți în îndeplinirea criteriilor privind inflația, ministrul de finanțe Rositsa Velkova, calificând cerința drept "singura provocare serioasă" într-un interviu publicat la sfârșitul lunii ianuarie. 

Care sunt șansele

Calendarul strâns și diviziunea politică tot mai profundă înseamnă că Bulgaria se confruntă cu o bătălie dificilă, în ciuda majorității parlamentare covârșitoare în sprijinul euro. Președintele Rumen Radev, care a candidat ca independent, a văzut șase încercări de a forma un guvern eșuate din iulie 2022; el a programat un vot rapid pentru 2 aprilie. Guvernatorul Băncii Centrale, Dimitar Radev, a avertizat că țara are nevoie de un guvern stabil pentru a arăta un angajament politic clar. Pentru a respecta data țintă de 1 ianuarie 2024, Bulgaria trebuie să ceară BCE un raport privind pregătirea sa "cel târziu la începutul primăverii", potrivit lui Velkova, însă va face acest lucru doar dacă este pregătită, a spus ea. Autoritățile vor avea nevoie de mai multe luni pentru a se pregăti pentru lansarea efectivă a noii monede.

Cine mai vrea să adere la zona euro

România și-a exprimat interesul, deși nu mai are o dată oficială. În timp ce toate statele membre ale UE sunt obligate să adere la zona euro, Polonia, Republica Cehă și Ungaria sunt reticente în a face pași oficiali, afirmând că o politică monetară independentă este vitală pentru ele, mai ales în timpul crizelor economice, cum ar fi actualul val de inflație. Danemarca - care și-a asigurat o excludere înainte de apariția monedei - și Suedia nu se mișcă nici ele. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel