De ce l-a invitat Christine Lagarde pe Donald Trump la sediul BCE

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Christine Lagarde
Christine Lagarde
Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, i-a adresat marți o invitație inedită lui Donald Trump, candidatul republican la președinția Statelor Unite.

După criticile aduse de acesta președintelui Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell, Lagarde i-a sugerat lui Trump să viziteze sediul BCE de la Frankfurt pentru a înțelege mai bine complexitatea și dificultatea muncii unui guvernator de bancă centrală.

Propunerea lui Lagarde

Într-un interviu acordat agenției Bloomberg, Christine Lagarde a declarat: „Ar trebui să vină în vizită pe la noi. Sunt mii de oameni care muncesc din greu, economiști, juriști, informaticieni, și pot să vă asigur că muncesc din greu în fiecare zi, nu doar odată pe lună”, a spus șefa Băncii Centrale Europene, dorind să sublinieze, astfel, că responsabilitățile unui guvernator de bancă centrală depășesc cu mult imaginea simplificată promovată de Trump.

Criticile lui Trump la adresa Fed

Reacția vine după ce Donald Trump a făcut, la un eveniment din luna aceasta, remarci ironice la adresa postului de președinte al Rezervei Federale. Trump a afirmat că această funcție este „cea mai bună slujbă din cadrul sectorului guvernamental”, insinuând că președintele Fed ar avea un program de lucru lejer. Potrivit lui Trump, președintele Rezervei Federale ar veni la birou „odată pe lună” și, luând decizii aparent la întâmplare, ar primi atenția și respectul întregii lumi.

Comentariile sale fac parte dintr-o serie mai lungă de critici la adresa lui Jerome Powell, pe care Trump l-a atacat frecvent pentru deciziile sale legate de politica monetară. Deși Powell a fost numit chiar de Trump în această funcție, fostul președinte american nu s-a ferit să-și exprime dezacordul cu măsurile adoptate de Fed sub conducerea lui Powell.

Apărarea politicilor monetare

În fața acestor critici, Christine Lagarde a apărat cu fermitate atât munca colegilor săi de la BCE, cât și pe cea a lui Jerome Powell. Ea a subliniat că personalul BCE face „o treabă excelentă” în sprijinirea deciziilor de politică monetară. În același timp, Lagarde a făcut o paralelă între misiunea BCE și cea a Rezervei Federale, afirmând că ambele instituții au un rol crucial în susținerea monedelor naționale.

„Apărăm și ne batem pentru moneda euro la fel cum Fed apără dolarul și sunt sigură că Jerome Powell are o viziune similară cu privire la munca sa”, a mai adăugat Lagarde. Aceasta a încercat astfel să clarifice importanța rolului unui guvernator de bancă centrală și să contracareze retorica simplistă a lui Donald Trump.

Tensiuni în politica monetară globală

Acest schimb de replici evidențiază tensiunile tot mai mari legate de politica monetară, atât în Europa, cât și în Statele Unite. În timp ce Fed și BCE navighează prin provocările economice globale, divergențele de opinii dintre liderii politici și guvernatorii băncilor centrale devin tot mai vizibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Discuții, simulări, ipoteze / FOTO: Freepik
Christine Lagarde
FMI
O femeie vorbește la telefon în timp ce își încarcă mașina electrică / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Protecția consumatorului
Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank lansează un joc în România

Jocul abordează teme precum gestionarea banilor,...

Curs valutar

Burs BNR. Leul pierde din elan. Aurul își continuă creșterea

Moneda naţională s-a depreciat, marţi, în raport cu...

Reciclare / FOTO: Freepik
Cupru Min

Cupru Min SA are un nou Consiliu de Administraţie

Compania care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni,...

Se modifică Legea taximetriei
Cumpărături online

Cine este vânzătorul pe platforma Temu?

> Unde ar trebui să returnez bunurile, cui ar trebui...

O femeie își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Freepik
Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...


pixel