De ce lansarea unei rachete deasupra Cercului Polar este o idee bună

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Cercul Polar / FOTO:Wikipedia
Cercul Polar / FOTO:Wikipedia
Racheta Spectrum, dezvoltată de compania spațială germană Isar Aerospace, urmează să efectueze sâmbătă primul său zbor de testare de la baza Andøya, în Norvegia. Deși poate părea un loc surprinzător pentru o lansare, acesta are o importanță strategică semnificativă.

Baza de la Andøya, situată la o latitudine de 69° nord, se află mult mai departe de locațiile clasice de lansare precum Kourou (Guyana Franceză), Cape Canaveral (Florida) sau Baikonur (Kazahstan). Acestea din urmă sunt poziționate aproape de ecuator, unde efectul de praștie (avantajul oferit de viteza de rotație a Pământului) facilitează lansarea și reduce consumul de combustibil.

Însă, Spectrum nu va beneficia de acest efect în mod intenționat, deoarece racheta este destinată unei orbite polare. Spre deosebire de orbitele ecuatoriale, care urmează rotația Pământului, orbitele polare traversează polii planetei. „Pentru aceste tipuri de orbite, efectul de praștie nu aduce niciun avantaj”, explică Benjamin Peter, specialist în domeniul spațial la Cité de l’espace din Toulouse.

Andøya este astfel un loc ideal pentru lansările către orbite cu înclinații mari, inclusiv cele heliosincrone, care permit sateliților să treacă peste aceleași puncte ale Pământului la aceeași oră solară, menținând condiții constante de observare.

O bază existentă și retrasă

Un alt avantaj major al bazei Andøya este că există deja. Aceasta este folosită din 1962 pentru lansarea baloanelor-sondă și a rachetelor de cercetare, inclusiv în colaborare cu NASA.

În contextul dezvoltării sectorului spațial privat și al mini-rachetelor europene, existența unei astfel de baze este un atu important. Crearea unei noi baze necesită infrastructură complexă, drumuri de acces, platforme solide, resurse de apă, gaz și facilități pentru personal. „Se preferă utilizarea unor baze deja existente, iar Andøya este una dintre ele”, subliniază Benjamin Peter.

În plus, locația izolată reducere riscurile pentru populație în cazul unui incident la lansare. Majoritatea rachetelor sunt lansate spre est, pentru a profita de rotația Pământului, de aceea multe baze sunt poziționate lângă mare, precum Kourou sau Cape Canaveral, evitând astfel survolarea zonelor locuite. Alternativ, bazele pot fi amplasate în regiuni slab populate, cum este cazul Baikonur.

O oportunitate strategică pentru Europa

Lansările din Andøya și racheta Spectrum oferă și un avantaj strategic pentru Europa, contribuind la dezvoltarea unui nou lansator dedicat sateliților de mici dimensiuni.

„Sateliții devin tot mai mici, ajungând chiar la dimensiuni de 10x10x10 cm (CubeSat)”, explică Benjamin Peter. Această miniaturizare reduce necesitatea unor rachete puternice și permite lansarea sateliților pe orbite mai joase.

Astfel, mini-lansatoarele precum Spectrum ar putea sprijini construcția constelațiilor de sateliți europeni, fără a fi nevoie de utilizarea rachetelor mai mari, precum Ariane 6 sau Vega-C. Aceasta ar spori flexibilitatea și dinamismul Europei în domeniul spațial, asigurându-i un rol competitiv pe piața lansărilor comerciale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel