De ce medicamentele dau rezultate mai proaste la femei

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Sunt diferențe mari atât la boli cât și la medicamente
Sunt diferențe mari atât la boli cât și la medicamente
Este un fapt în mare parte ignorat: la femei, medicamentele dau rezultate mai puțin bune, dar mai multe efecte secundare! Motivul? Cel mai adesea sunt testate doar pe bărbați.

Până acum, companiile farmaceutice nici măcar nu s-au întrebat dacă bărbații și femeile reacționează în același mod la un medicament. Și totuși ar trebui! Deoarece dacă simptomele unei boli și prevalența acesteia diferă în funcție de sexul pacientului și efectele tratamentelor diferă. Diferențele dintre sexe sunt chiar și la patologii, notează Science & Vie.

Astfel, aspirina (unul dintre cele mai prescrise medicamente antiinflamatoare) previne atacurile de cord la bărbați, în timp ce protejează creierul femeilor de accident vascular cerebral. În ceea ce privește vaccinarea, este mai eficientă la femei. De exemplu, o jumătate de doză din vaccinul antigripal va provoca un răspuns imun echivalent cu cel al bărbaților care au primit o doză completă. Știind că, cu aceeași cantitate de vaccin, femeile vor dezvolta mai des efecte secundare (inflamații dureroase, febră etc.).

În ceea ce privește efectele adverse, femeile sunt de două ori amenințate: o analiză a 25.000 de rețete efectuată în spitalele germane în 2008 a arătat un risc crescut de efecte secundare, pentru toate tratamentele combinate, cu 50% mai mari la femei, o diferență îngrijorătoare sugerată deja de alte țări.

Femeile, excluse din testele clinice

Chiar dacă se descoperă că organismele feminine și masculine răspund diferit la boli, cercetarea farmacologică se confruntă cu aceeași problemă și care obligă să fie regândit modul în care identifică și testează medicamentele. Foarte rău este că la primele faze ale studiilor clinice, care ar trebui să testeze siguranța medicamentelor, de cele mai multe ori participă doar bărbați, a explicat Walter Malorni, de la departamentul de cercetare și evaluare farmacologică al Institutului Național de Sănătate din Italia.

SUPER-ANTICORPUL care TRATEAZĂ bolnavii de COVID

Cum se explică această subreprezentare dăunătoare a femeilor în studiile clinice? Cercetătorii au prezentat două motive: riscul de sarcină și ... administrarea de contraceptive hormonale, susceptibile de a falsifica rezultatele. Acest lucru reduce considerabil numărul femeilor capabile să se integreze în studiile clinice. Dar, în acest caz, datele din cohorte cuprinzând bărbați și femei ar trebui analizate cu mai multă atenție. Cu toate acestea, nu sunt. Este adevărat că realitatea economică joacă un rol de frână aici. Deoarece luarea în considerare a sexului necesită timp și costă mai mult, în special în cercetarea clinică.

Chiar și în experimentele pe animale, cercetătorii favorizează masculii, deoarece se tem că ciclul hormonal al femelelor va afecta rezultatele. 

Vaccinul împotriva herpesului, un caz clasic

O altă capcană: renunțând la dezvoltarea unui tratament, deoarece este ineficient pentru o cohortă formată din bărbați, riscăm să pierdem compușii care ar fi putut funcționa la femei! 

Cazul unui vaccin împotriva herpesului, dezvoltat la începutul anilor 2000, ilustrează perfect această problemă. În timpul studiilor clinice, în ciuda lipsei unui protocol care să țină seama de gen, diferența de eficacitate între bărbați și femei a fost atât de evidentă încât nu a putut fi ignorată: dacă vaccinul a avut eficacitate zero la bărbați, a protejat 73% din femei! Da, dar iată: luarea în considerare a genului este costisitoare. Acest lucru ar explica, în parte, potrivit unui cercetător care a participat la studii, de ce vaccinul, eficient numai la femei, a fost în cele din urmă abandonat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Bursa de Valori București
Fermieri / Foto: Freepik
Antifraudă
Urmările unei furtuni violente
Judecătorie / Foto: Freepik
TVA / Grafică: DCBusiness
Dragoș Pâslaru
Contor pentru energie electrică
Chris Țurlică, fondatorul MaintainX
Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României

pixel