De ce nu explodează prețul aurului în actuala conjunctură tensionată

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Grafic
Grafic
Dacă săptămâna trecută, pe fondul speculațiilor privind o posibilă extindere a războiului dintre Israel și Hamas, prețul aurului părea determinat să cucerească culmi neatinse, elanul s-a stins și nici nu dă semne că s-ar reaprinde. 

Oricum, aurul a continuat să scadă, marți, îndepărtându-se și mai mult de nivel maxim atins săptămâna trecută. Cauza? Un dolar puternic și randamentele ridicate la obligațiunile americane. Acești doi factori au avut mai mult efect asupra prețului la aur decât starea de sănătate a economiei SUA sau situația din Orientul Mijlociu. Aurul spot a scăzut la 1.962,99 dolari/uncie. Contractele futures pe aur din SUA au scăzut cu 0,7%, până la 1.974,30 dolari/uncie. 

Indicele dolarului a crescut cu 0,4% față de rivalii săi, făcând aurul mai scump pentru deținătorii altor valute, iar randamentul de referință pe 10 ani a Trezoreriei SUA a crescut. „Întărirea dolarului și creșterea randamentelor sunt, astăzi, negative pentru aur, dar riscul geopolitic va susține prețurile. Teoretic vorbind, pragul de 2.000 de dolari poate fi trecut pe termen scurt, iar dacă lucrurile scapă de sub control în Orientul Mijlociu, va trebuie să ne așteptăm și la recorduri absolute de preț”, a declarat Jim Wyckoff, analist senior la Kitco Metals.

Prețul aurului a crescut cu aproximativ 9% în ultimele două săptămâni, atingând maximul din cinci luni de 1.997,09 dolari pe 20 octombrie, o creștere alimentată în principal de intrările de capital în acțiunile blue chip, din cauza temerilor că războiul Israelului împotriva grupării islamiste Hamas se va extinde. Cu toate acestea, neputința aurului de a-și reveni este un semnal că „cererea pentru activele refugiu a început să scadă, pe măsură ce piețele învață să trăiască cu tensiunile din Orientul Mijlociu”, a explicat Marios Hadjikyriacos, analist la brokerul valutar XM.

Piața este concentrată, acum, pe cifrele PIB-ului SUA din trimestrul trei, care urmează să fie prezentate joi și pe Indicele Prețurilor PCE din SUA, ceea ce ar putea influența perspectivele privind ratele dobânzii ale Rezervei Federale. În marea lor majoritate, comercianții se așteaptă ca Rezerva Federală să mențină ratele dobânzilor în vigoare în noiembrie, potrivit instrumentului FedWatch al CME.

„Dacă datele statistice ce vor fi publicate în următorul interval de timp va demonstra puterea economiei SUA și nu va exista nici o inflamare a situației din Orientul Mijlociu, acest lucru va antrena o scădere a aurului, deoarece ar pune presiune asupra Fed pentru a crește ratele”, a adăugat Wyckoff.​

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com

pixel