De ce nu scade prețul pâinii. Mircea Coșea explică
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Profesorul de economie Mircea Coșea apreciază că reluarea exporturilor de cereale este un lucru bun însă nu sunt stabilizate.

Economistul spune că: ”Reluarea producției și exporturile de grâu în lume nu este încă stabilizată, adică deocamdată este o chestiune foarte pozitivă. Dar veștile arată că, de fapt, această suplimentare a exportului de grâu se face cu grâul pe care Rusia l-a rechiziționat în Ucraina. Dacă se vor relua exporturi prin Ucraina, atunci vom asista la o scădere și mai importantă a prețului grâului”, a explicat Mircea Coșea și a continuat afirmând că: ”La noi în țară situația este diferită, nu prea ține cont de piața mondială, pentru că noi avem alți factori care influențează prețul [...] prețul energiei și prețul transportului și aș mai adăuga că prețul îngrășămintelor, care a crescut foarte mult, iar în acest an recolta de grâu, deși este mai mică decât în anii trecuți, conform aprecierilor Ministerului Agriculturii, totuși avem un excedent de 2,5 - 3 milioane de tone, ceea ce este foarte bine. Dar vedeți, acest excedent nu influențează prețul pâinii. Adică este un paradox! Noi avem un excedent de grâu, dar prețul pâinii crește, pentru că industria de panificație nu are niciun fel de stimulent din partea statului de a- și reduce costurile. Prețul energiei nu s-a reglat, iar din primăvară, când vom ieși din plafonare, va fi și mai ridicat. Nu reușim să reluăm producția de îngrășăminte după lockdown-ul de anul trecut, ca urmare a prețului gazului”, a apreciat profesorul de economie al B1TV..

Profesorul Mircea Cosea a subliniat și o altă problemă gravă din agricultura românească: ”Și lucrul cel mai important, nu reușim să punem în mișcare, pe termen mediu măcar, sistemul de irigații. Fără sistem de irigații producția de grâu din România nu va fi la un nivel foarte ridicat nici în anii următori, pentru că meteorologii spun că intrăm într o perioadă mai lungă de secetă. Deci noi am putea avea șanse, lucru care trebuie să fie înțeles foarte bine, am putea avea unul din cele mai mici prețuri la panificație din Europa, pentru că avem acest excedent și condiții foarte bune, dar, din nefericire, în lipsa unor politici economice de stimulare a producției de panificație în România, și aici discutăm de alimente de bază ale românilor, prețurile cresc, prețurile au crescut deja cu până la 20%. Prognoza este că vor mai crește cu încă 5%. Deci vom avea anul acesta la aliment de bază al românilor, celor mai săraci români, o creștere între 25 și 30 la sută. Este foarte mult și nejustificat. Deci ar trebui să existe un program special al Guvernului, așa cum a făcut pentru secetă este necesar și pentru industria de panificație, ea fiind esențială în alimentația românilor”.

Citește și: Previziune sumbră după EXPLOZIA preţurilor. Negrescu: România se îndreaptă spre un NAUFRAGIU economic

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,1% în luna iunie a acestui an, de la 14,5% în mai, în condiţiile în care preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 17,92%, cele ale mărfurilor alimentare au fost mai mari cu 14,67%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 7,81%.

Adrian Negrescu a explicat spre ce se îndreaptă România cu această inflație

"Situaţia din România poate fi comparată cu cea de pe Titanic. Ne-am lovit de ghețarul prețurilor și acum ne ducem la fund din punct de vedere economic. În timp ce pasagerii (românii de rând) încearcă să se salveze fiecare cum poate, pe puntea superioară, la timonă, politicienii dezbat cum să crească prețurile pentru pasageri (taxe, impozite mai mari). Nicio măsură de salvare, niciun fel de soluție pentru naufragiul economic spre care ne îndreptăm.

Victimele de serviciu sunt oamenii de rând

Datele de la INS privind inflația vin să confirme faptul că victimele de serviciu sunt oamenii de rând, care dau cei mai mulți bani pe utilități (gaze scumpire de 89%, energie electrică +17%, energie termică +22%) și pe mâncare (cartofii, mâncarea săracului scumpire de 42%, ulei +50%, carne +12%, pâine +23%)", a explicat analistu.

Vom avea o toamnă grea

"Inflația, din păcate, va continua să crească în lunile următoare, influențată, printre altele, de creșterea prețurilor la carburanți și de efectele creșterii prețurilor producției industriale (+40%). Vom avea o toamnă grea, iar la iarnă pentru mulți dintre români, mai ales pentru pensionari și cei care câștigă salariul minim, va fi o adevărată misiune imposibilă să își plătească facturile și să aibă ce pune decent pe masă. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel