De ce prețul la cacao, cel mai ridicat din ultimii 50 de ani, va continua să crească
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Boabe de cacao / FOTO: Freepik
Boabe de cacao / FOTO: Freepik
Prețul boabelor de cacao, principala materie primă pentru ciocolată, evoluează, la bursele din New York și Londra, la valori nemaivăzute de 50 de ani.

La ultima cotație de la New York, contractul futures pe tona de cacao a sărit pragul de 6.000 de dolari, depășind cu mult mai ridicat nivel din 1977, de 5.379 de dolari. La Londra, o tonă costă aproape 5.000 de lire sterline. Prin urmare, prețul unei tone de cacao s-a dublat în decurs de un an și jumătate. Cum se explică această evoluție? Prin presiuni asupra producției pe fondul unei cereri în ascensiune. 

De câteva luni, culturile de cacao din Coasta de Fildeș și Ghana, cei mai mari producători de cacao, nu se mai recoltează din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. ”Iar de vină este fenomenul El Niño, care afectează tot ce ține de agricultură și, implicit, și aprovizionarea", a explicat David Branch, vicepreședinte al Wells Fargo Agribusiness-Food Institute, citat de CNBC.

Pe lângă condițiile meteo, bolile perturbă aprovizionarea cu cacao, în special virusul edemului lăstarilor de cacao. Potrivit experților de la National Institutes of Health, toate eforturile de până acum de a dezvolta soiuri rezistente la această boală descoperită în 1936 s-au soldat eșecului. 

La aceste două nenorociri se mai adăugă și faptul că producția din Coasta de Fildeș se prefigurează cu 100.000 de tone mai mică decât vânzările contractuale, explică Bloomberg. În acest context, această țară care reprezintă mai mult de 40% din producția mondială va trebui să folosească rezervele din următoarea recoltă pentru a onora vânzările efectuate anterior la prețuri mai mici.

„Este al treilea an consecutiv în care aprovizionarea cu cacao este insuficientă și nu există speranțe că situația se va îmbunătăți în viitorul apropiat”, a avertizat Sergey Chetvertakov, analist la S&P Global.

O tonă la 7.000 de dolari?

Citat de Bloomberg, Judy Ganes, președintele J. Ganes Consulting, explică faptul că penuria de boabe fizice determină companiile să cumpere „în panică”, încercând, astfel, să blocheze contractele futures cu scopul de a se proteja de fluctuațiile de preț.

Analiștii Citigroup anticipează că, în aceste condiții,  prețul unei tone va continua să crească. „Prețurile ar putea rămâne ridicate până în a doua jumătate a anului 2025 și chiar să depășească pragul de 7.000 de dolari dacă perspectivele de producție din Africa de Vest rămân sumbre”, au detaliat ei într-o notă citată de Bloomberg.

Pe rafturi, nota de plată este evidentă. Prețurile la ciocolată au crescut cu 11% în ultimul an, potrivit bazei de date NielsenIQ. „Prețurile la ciocolată sunt cele mai ridicate din ultimii ani”, a declarat pentru CNBC un reprezentant al NielsenIQ.

Viitorul este sumbru

Cacao nu este singura materie primă care care suferă. Mai este și zahărul, al cărui preț va crește, potrivit estimărilor, cu 20% în 2024, pe o piață globală ce se anunță deficitară în sezonul următor, potrivit unui sondaj recent Reuters a 12 comercianți și analiști.

Și aici, condițiile climatice afectează aprovizionarea. Valurile de căldură din Asia au afectat recoltele, în special în India, primul producător mondial de zahăr și al doilea exportator după Brazilia. Guvernul indian a dorit să calmeze creșterea prețurilor prin aplicarea unei serii de restricții la export.

„Piața zahărului rămâne sub presiune. Nu este sănătos să te bazezi pe o singură sursă de aprovizionare, iar Brazilia nu poate salva singură piața. Fără o creștere în India, producția globală de zahăr în 2024/2025 va scădea, mai mult ca sigur, ” a declarat pentru Reuters compania Czarnikow.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel