De ce Putin este dispus să sacrifice orice ca să cucerească Ucraina

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Președintele rus Vladimir Putin a precizat în repetate rânduri că el consideră că Ucraina se află sub controlul Rusiei.

Liderul de la Moscova spunând că acest lucru se întâmplă încă de pe vremea Imperiului Rusiei sub conducerea Ecaterinei cea Mare în secolul al XVIII-lea și până la crearea Uniunii Sovietice.

În ultimii ani, unele guverne ucrainene au creat legături mai strânse cu Uniunea Europeană și NATO, după care s-au reapropiat de Rusia și în cele din urmă îndepărtat din nou. Prin război, Putin intenționează să stabilească direcția viitorului Ucrainei prin forță.

1. Care este istoria dintre Rusia și Ucraina?

Cele două țări au un trecut comun îndelungat, datând de peste un mileniu, de la înființarea primului stat slav, Kyivan Rus, în părți din ceea ce sunt astăzi Rusia, Ucraina și Belarus. Cea mai mare parte a teritoriului Ucrainei contemporane a devenit parte a imperiului rus la sfârșitul anilor 1700, după perioade de dominație sub mongoli sau tătari, polonezi și lituanieni. În 1918, la un an după revoluția comunistă din Rusia, Ucraina și-a declarat independența, dar în 1921, Armata Roșie a cucerit cea mai mare parte a acesteia, iar Ucraina a devenit o republică în cadrul Uniunii Sovietice.

Sentimentul ucrainean al unei identități naționale s-a accentuat în anii 1930, când politicile sovietice de pedepsire a fermierilor din republică care s-au împotrivit colectivizărilor au produs foametea cunoscută sub numele de Holodomor (moarte prin înfometare în limba ucraineană), care a ucis aproximativ 7 milioane de persoane. Ucraina și-a recăpătat independența în 1991, odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice. Ideea preferată de Putin - larg ironizată în afara Rusiei - este că Ucraina nu este o țară legitimă și că rușii și ucrainenii sunt un singur popor. El a insistat asupra acestor argumente și în interviul din 8 februarie cu fostul prezentator Fox News Tucker Carlson.


2. Care este relația dintre cele două popoare?

Aproape toată lumea din Ucraina înțelege și poate vorbi limba rusă. Etnicii ruși sunt cel mai mare grup minoritar de acolo, reprezentând 17% din populație la ultimul recensământ, în 2001. Procentul este mai mare în peninsula Crimeea și în unele părți din estul țării. O minoritate de cetățeni ucraineni păstrează simpatia pentru Kremlin însă invazia a erodat rândurile acestora. Chiar și înainte de război, o majoritate considerabilă a națiunii de 41 de milioane de locuitori susținea integrarea în UE.


3. Ce a dus la război?

Tensiunile au dominat relațiile dintre Moscova și Kiev încă de la Revoluția portocalie din Ucraina din 2004, o revoltă fără vărsare de sânge care a răsturnat alegerea frauduloasă a lui Viktor Ianukovici ca președinte, susținut de Rusia. Cu toate acestea, Ianukovici a fost ales în 2010, dar când a decis, sub presiunea Kremlinului, să renunțe la un pact comercial cu UE, au izbucnit demonstrații în masă și a fost răsturnat în februarie 2014.

Putin, care a acuzat SUA și UE că au instigat o lovitură de stat "fascistă", a răspuns cu ceea ce a fost, până la invazia sa totală a Ucrainei la 24 februarie 2022, cea mai importantă acaparare de teren din Europa postbelică: confiscarea și anexarea Crimeei. Rusia a continuat să furnizeze echipamente și personal pentru a sprijini grupurile separatiste pro-Moscova din Ucraina care au proclamat două republici independente în regiunea Donbas din estul țării, de-a lungul frontierei rusești, lansând un conflict cu armata ucraineană care a făcut aproximativ 14.000 de victime înainte de izbucnirea războiului mai larg.

4. Cum a justificat Putin invazia completă?

Putin și aliații săi au acuzat guvernul ucrainean de "genocid" împotriva etnicilor ruși și a vorbitorilor nativi de limbă rusă din Donbas, o acuzație nefondată, respinsă în totalitate de Ucraina, precum și de SUA și de statele UE. Cu câteva zile înainte de invazie, Putin a recunoscut republicile autointitulate ale separatiștilor, dând peste cap acordurile de la Minsk, acorduri de pace negociate de Germania și Franța care au încercat să pună capăt violențelor din zonă printr-o soluționare politică.

El a declarat că un obiectiv al invaziei a fost "demilitarizarea" Ucrainei. Acest lucru ar face ca aceasta să nu mai poată adera la NATO, a cărei expansiune în țări care au fost cândva în sfera de influență a Rusiei, Putin o consideră o invadare a intereselor sale. El a spus că un alt obiectiv a fost "denazificarea" Ucrainei.


5. De ce a invocat Putin naziștii?

În parte, este un mod de atinge coarda sensibilă și memoria sacralizată a victoriei sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. Dincolo de asta, Rusia se plânge de ani de zile de ultranaționalismul politic din Ucraina. Cu siguranță, există o astfel de tensiune în interiorul Ucrainei, iar regimentul Azov, o miliție de voluntari care a fuzionat cu Garda Națională, a folosit însemnele medievale Wolfsangel, devenite infame din cauza unitățile SS ale Germaniei naziste.

Dar Rusia, a cărei nemulțumire este legată de o istorie a naționaliștilor ucraineni care au colaborat cu Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în efortul de a se desprinde de Uniunea Sovietică și de a crea un stat independent, exagerează semnificația acesteia. Guvernul ucrainean este condus de președintele Volodimir Zelenski, care este de origine evreiască. Multe dintre rudele sale au fost ucise de naziști în timpul Holocaustului.

6. De ce se concentrează Putin atât de mult asupra Ucrainei?

Cel puțin din 2007, Putin a deplâns în mod repetat rolul diminuat al Moscovei în lume după prăbușirea Uniunii Sovietice. El a respins eforturile Ucrainei și ale altor vecini ai Rusiei de a adera sau de a se asocia cu instituții precum NATO și UE. Ucraina a început să își exprime interesul de a adera la NATO la începutul anilor 2000, înainte de a înscrie neutralitatea în constituția sa în 2010. Această clauză a fost eliminată după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014.

Zelenskiy a făcut o cerere oficială de aderare în septembrie 2022, în urma invaziei complete a Rusiei. Ucraina a depus o petiție de aderare la UE în februarie 2022. Putin a încercat să își croiască o sferă de influență pentru Moscova în fostul spațiu sovietic. El a încercat să construiască echivalente ale NATO și UE conduse de Rusia - Organizația Tratatului de Securitate Colectivă și Uniunea Economică Eurasiatică. Dar fără Ucraina, o națiune colegă, slavă, cu o populație semnificativă, potențialul lor a fost limitat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel