De ce România face rapelul la AstraZeneca la 8 săptămâni și Anglia la 12
Autor: Matei Ion
Data publicării:
România respectă indicațiile inițiale
România respectă indicațiile inițiale
Experții din România au recomandat rapelul la vaccinul AstraZeneca la 8 săptămâni. În Marea Britanie a doua doză se face la 12 săptămâni. Andrei Baciu explică și ce se schimbă după 15 martie la programările pentru vaccinare, în România.

Întrebat miercuri la Digi24 de ce rapelul la vaccinul AstraZeneca în Marea Britanie se recomandă la 12 săptămâni, iar în România la 8 săptămâni, vicepreşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor de vaccinare, Andrei Baciu, a spus că pentru orice vaccin, Agenția Europeană a Medicamentului are un grup de experți independenți care evaluează datele științifice și pe baza datelor face o recomandare către Comisia Europeană, care dă autorizația.

„În cadrul acestui vaccin recomandarea pentru rapel a fost de la 4 la 12 săptămâni. Am consultat experții pe datele științifice pe care le avem, iar recomandarea a fost ca rapelul să se efectueze la 8 săptămâni. Însă este esențial să efectuăm rapelul pentru că numai așa dobândim imunitatea. Sperăm ca pe 11 martie să apară și primul vaccin care se va efectua într-o singură doză, Johnson and Johnson”, a afirmat Baciu.

Întrebat, de asemenea, când ajunge în România vaccinul de la Johnson, Andrei Baciu a răspuns că cel mai probabil se va întâmpla în aprilie.

Vaccin AstraZeneca. Franța și Ungaria modifică strategia de vaccinare

În ce privește schimbările la programare în cea de-a treia etapă de vaccinare, din 15 martie, Baciu a spus că va fi pornită o funcțiune a platformei - lista de așteptare.

„Evident că din acel moment nu pot să ai două tipuri de a ajunge la vaccinare, pe de o parte lista de așteptare și pe de altă parte varianta actuală, și atunci de pe 15 martie când lansăm această variantă, programările se fac numai în acest fel. Are foarte multe avantaje o astfel de abordare, am fi vrut să o facem mai devreme însă din punct de vedere tehnic a fost dificil să implementezi chestia asta pentru aplicația care funcționează deja și pe de altă parte trebuia să ai toate centrele identificate pentru că această listă de așteptare va fi specifică fiecărui centru, nu va fi una generală”, a adăugat vicepreşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor de vaccinare.

Vaccinul cu care vor fi vaccinați românii aflați pe lista de așteptare nu va putea fi ales.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...


pixel