Mircea Coșea a arătat că informațiile din piață privind reducerea ratei dobânzii de către BCE nu sunt o certitudine mai ales că ”în urmă cu două zile s-a anunțat că în zona europeană inflația e mai mare decât se aștepta și n-a mai apărut niciun fel de comunicat în legătură cu menținerea hotărârii ca să reducă rata dobânzii, dar nici nu s-a infirmat lucrul ăsta”.
Economistul a continuat spunând că: ”Eu cred că se va reduce rata dobânzii la nivel european, pentru că s-a vorbit foarte mult în ultimul timp în presa străină în legătură cu bariera pe care o dobândă mai mare o pune dezvoltării planurilor mari pe care Uniunea Europeană le are în două domenii, în domeniul energetic și în domeniul industriei de armament”, a explicat Coșea.
Expertul a arătat că ”există planuri foarte mari, care sunt acum în discuție în Germania, în Italia, în Franța, cu dezvoltarea unei industrii militare de armament” ceea ce este un argument solid pentru scăderea ratei dobânzii.
În ceea ce privește România, profesorul Coșea a spus că ”lucrurile sunt puțin mai complicate, pentru că noi avem o dobândă mult mai mare decât media europeană și, la limită, trebuie să înțelegem poziția băncii, pentru că dobânda ține până la urmă de inflație, dar ține și de altceva, de riscul apariției unui număr mai mare de credite neperformante, pentru că situația economică, în pofida anunțurilor foarte elogioase care se fac în legătură cu politica economică a actualei coaliții, lucrurile nu merg foarte bine. Există această tendință de a se împrumuta în continuare. Ultimul împrumut a fost făcut chiar zilele trecute.
Mircea Coșea a mai explicat că: ”Încrederea mediului de afaceri în viitorul economiei României a mai scăzut. Există totuși o reducere importantă a activității industriale. Nu putem să ne punem încă niciun fel de speranță în legătură cu producția agricolă. Este prea devreme și nu știm exact cum va evolua valorificarea, în condițiile în care Uniunea Europeană a prelungit importul de mărfuri ucrainiene și până în 2025. Deci sunt destul de multe lucruri care nu sunt foarte, foarte, foarte încurajatoare, iar cele două mari probleme care au apărut rămân în atenție”, a explicat profesorul Coșea și a continuat spunând că: ”În primul rând, efectele contrare ale creșterii salariului minim, pentru că există un efect contrar și din punct de vedere al inflației, dar și din punct de vedere al deficitului bugetar, pentru că reducerea impozitului pe cei 300 de lei nu reduc substanțial veniturile la buget, dar oricum se situează sub limita la care ar fi trebuit. Dar este un anunț electoral pe care îl luăm ca atare”, a mai arătat expertul.
Profesorul Coșea a mai comentat și chestiunea Legii pensiilor despre care a spus că: ”E o ceață totală în legătură cu Legea pensiilor, pentru că încă nu știm exact numărul de pensii care vor fi mărite, cu ce procent, de la 40 până la 100% și nu știu impactul pe buget”, a comentat analistul.
Economistul a opinat că: ”În condițiile astea, Banca Națională nu cred că are curajul ca să practice în viitoarele săptămâni sau chiar în viitoarele 90 de zile o reducere a dobânzii. Cred că, așa cum spunea și ultimul comunicat al băncii, până la sfârșitul acestui an se prevede o descreștere ușoară a inflației și nu se prevede și o descreștere a ratei dobânzii”. a precizat analistul economic.
Mircea Coșea a mai spus că în opinia sa ar fi necesară o scădere a rate dobânzii ”pentru că sunt problemele care încep să se vadă. În primul rând, este o restricționare a activității economice din lipsă de creditare. Se creditează din ce în ce mai puțin. În al doilea rând, încă nu este înfricoșător, dar fenomenul falimentului personal începe să apară. Sunt credite neperformante care duc la pierderea proprietății ceea ce indică faptul că sistemul bancar e și el în dificultate. Deci eu în acest moment nu cred că Banca Națională, indiferent de ce s-ar întâmpla la nivelul Europei, va practica o reducere a dobânzii mai devreme de cel puțin 90 de zile adică perioada dinainte de alegerile prezidențiale și după alegerile din 9 iunie, pentru că în această perioadă s-ar putea să vină anumite clarificări politice care ar putea să ducă și la o clarificare a orizontului economic pe care îl are noua guvernare”, a conchis profesorul Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...