De ce Rusia a schimbat sensul gazelor pe conductă
Autor: Oana Pavelescu | 01 noi 2021, 07:27
Gazprom
Gazprom
Pe fondul unei crize de energie în Europa, una dintre cele mai mari conducte de gaze naturale din Rusia a început să scoată gazele din Europa de Vest și să le ducă înapoi spre est, au anunțat agențiile de presă rusești.

Gazele naturale, care au început deja să fie deficitare în Europa în această toamnă, au început să se îndepărteze sâmbătă de Germania și să se întoarcă spre est, în urma unei inversări neobișnuite a fluxului unei conducte rusești importante, potrivit presei ruse.

În sine, relatările presei nu au fost un motiv de alarmă, iar Gazprom a declarat sâmbătă că îndeplinește toate comenzile europene. Un raport al presei ruse a sugerat chiar că inversarea fluxului a fost o problemă pe termen scurt cauzată de vremea blândă din Germania din weekend.

Dar această inversare are loc pe fondul unei explozii a prețurilor la gaze în Europa, cu încărcătură politică, și al acuzațiilor că Kremlinul restricționează livrările de gaze în scopuri politice. Unul dintre aceste scopuri este acela de a determina UE să aprobe o nouă conductă, Nordstream 2, care ar aduce gazul din Rusia direct în Germania, ocolind Europa de Est.

În sens mai larg, analiștii spun că Moscova poate transmite un mesaj cu privire la energia regenerabilă, ilustrând faptul că o renunțare prea rapidă la gazele naturale va lăsa continentul vulnerabil la aprovizionarea nestatornică cu energie eoliană și solară.
Analiștii spun că, de câteva săptămâni încoace, Rusia a fost lentă în furnizarea de combustibil pentru a compensa deficitele, limitând adesea livrările la propriile sale instalații de depozitare. Inversarea direcției de curgere a fluxului pe conducta majoră Yamal-Europa a fost văzută ca un potențial nou obstacol.

Citește și: Putin a instruit Gazprom să mărească volumele de gaze din depozitele europene

Conducta leagă Rusia de Germania și traversează Belarus și Polonia. Aceasta reprezintă aproximativ 20 % din capacitatea de aprovizionare terestră a Rusiei către Uniunea Europeană, ceea ce sugerează un deficit semnificativ în cazul în care operațiunile sale ar fi oprite.

Un raport al agenției de știri de stat, Tass, nu a oferit nicio explicație pentru schimbarea de direcție. Acesta a citat o companie energetică cu sediul în Germania, Gascade, spunând că fluxurile s-au oprit și chiar s-au inversat ușor în conducta Yamal-Europa, care trimite gazul spre est din Germania spre Polonia.

Gascade nu a răspuns la o solicitare de comentarii, scrie The New York Times.

Kremlinul are un istoric de utilizare politică a gazului. În anii 2000, Rusia a întrerupt de două ori livrările către guvernul de atunci al Ucrainei, care înclina spre Vest, provocând penurii generalizate în toată Europa de Est și lăsând oamenii să tremure în apartamente neîncălzite la mijlocul lunii ianuarie.

Citește și: Criza gazelor. Rușii anunță când vor scădea prețurile. Știu ei ceva

Pentru a evita embargourile energetice rusești, multe țări est-europene aflate în dezacord politic cu Kremlinul au cumpărat gaze prin contracte cu alte țări europene, mai degrabă decât direct din Rusia. Această practică a devenit obișnuită după revoluția ucraineană din 2014, când relațiile dintre Rusia și Occident s-au deteriorat.

Ucraina, de exemplu, a trecut în întregime la astfel de "contracte inversate", denumite astfel deoarece sugerează că gazul rusesc este cumpărat de companii vest-europene și apoi "inversat", sau trimis înapoi în est.

Un raport al agenției ruse de știri Interfax a pus inversarea gazului de sâmbătă pe seama acestor contracte inverse, spunând că clienții din Polonia au continuat să tragă din conductă chiar dacă cererea din Germania s-a redus odată cu vremea caldă, ceea ce a determinat schimbarea direcției fluxului.

În orice caz, aceste contracte funcționează doar atunci când gazele naturale rusești curg prin conductele din Europa de Est în tranzit spre Vest. Cu toate acestea, în ultimii ani, Rusia a încercat să redirecționeze livrările de gaze către conductele sale submarine care fac legătura direct cu Europa de Vest, ocolind Europa de Est și eliminând posibilitatea unor acorduri inverse.  

Aici intră în joc conducta Nord Stream 2. Criticii spun că această conductă care trece pe sub Marea Baltică spre Germania nu era cu adevărat necesară, ci a fost construită de Rusia pentru a consolida influența energetică a Kremlinului în Europa de Est.

Conducta fiind practic finalizată, Rusia încearcă acum să obțină aprobarea autorităților de reglementare germane și ale UE pentru a începe să pompeze gaze. Președintele Vladimir Putin a pus criza de gaze din Europa pe seama faptului că autoritățile de reglementare nu au aprobat Nordstream 2 în timp util.

Pe măsură ce criza de pe piața gazelor s-a adâncit în Europa în toamnă, Putin a susținut că Rusia ar putea ajuta - dar numai dacă companiile și guvernele europene ar fi de acord să încheie contracte pe termen lung pentru livrări din conductele submarine rusești. Acest lucru, spun criticii, ar asigura o piață pentru gazul rusesc pentru anii următori, în ciuda orientării către surse de energie regenerabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe