De ce Rusia a schimbat sensul gazelor pe conductă
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Gazprom
Gazprom
Pe fondul unei crize de energie în Europa, una dintre cele mai mari conducte de gaze naturale din Rusia a început să scoată gazele din Europa de Vest și să le ducă înapoi spre est, au anunțat agențiile de presă rusești.

Gazele naturale, care au început deja să fie deficitare în Europa în această toamnă, au început să se îndepărteze sâmbătă de Germania și să se întoarcă spre est, în urma unei inversări neobișnuite a fluxului unei conducte rusești importante, potrivit presei ruse.

În sine, relatările presei nu au fost un motiv de alarmă, iar Gazprom a declarat sâmbătă că îndeplinește toate comenzile europene. Un raport al presei ruse a sugerat chiar că inversarea fluxului a fost o problemă pe termen scurt cauzată de vremea blândă din Germania din weekend.

Dar această inversare are loc pe fondul unei explozii a prețurilor la gaze în Europa, cu încărcătură politică, și al acuzațiilor că Kremlinul restricționează livrările de gaze în scopuri politice. Unul dintre aceste scopuri este acela de a determina UE să aprobe o nouă conductă, Nordstream 2, care ar aduce gazul din Rusia direct în Germania, ocolind Europa de Est.

În sens mai larg, analiștii spun că Moscova poate transmite un mesaj cu privire la energia regenerabilă, ilustrând faptul că o renunțare prea rapidă la gazele naturale va lăsa continentul vulnerabil la aprovizionarea nestatornică cu energie eoliană și solară.
Analiștii spun că, de câteva săptămâni încoace, Rusia a fost lentă în furnizarea de combustibil pentru a compensa deficitele, limitând adesea livrările la propriile sale instalații de depozitare. Inversarea direcției de curgere a fluxului pe conducta majoră Yamal-Europa a fost văzută ca un potențial nou obstacol.

Citește și: Putin a instruit Gazprom să mărească volumele de gaze din depozitele europene

Conducta leagă Rusia de Germania și traversează Belarus și Polonia. Aceasta reprezintă aproximativ 20 % din capacitatea de aprovizionare terestră a Rusiei către Uniunea Europeană, ceea ce sugerează un deficit semnificativ în cazul în care operațiunile sale ar fi oprite.

Un raport al agenției de știri de stat, Tass, nu a oferit nicio explicație pentru schimbarea de direcție. Acesta a citat o companie energetică cu sediul în Germania, Gascade, spunând că fluxurile s-au oprit și chiar s-au inversat ușor în conducta Yamal-Europa, care trimite gazul spre est din Germania spre Polonia.

Gascade nu a răspuns la o solicitare de comentarii, scrie The New York Times.

Kremlinul are un istoric de utilizare politică a gazului. În anii 2000, Rusia a întrerupt de două ori livrările către guvernul de atunci al Ucrainei, care înclina spre Vest, provocând penurii generalizate în toată Europa de Est și lăsând oamenii să tremure în apartamente neîncălzite la mijlocul lunii ianuarie.

Citește și: Criza gazelor. Rușii anunță când vor scădea prețurile. Știu ei ceva

Pentru a evita embargourile energetice rusești, multe țări est-europene aflate în dezacord politic cu Kremlinul au cumpărat gaze prin contracte cu alte țări europene, mai degrabă decât direct din Rusia. Această practică a devenit obișnuită după revoluția ucraineană din 2014, când relațiile dintre Rusia și Occident s-au deteriorat.

Ucraina, de exemplu, a trecut în întregime la astfel de "contracte inversate", denumite astfel deoarece sugerează că gazul rusesc este cumpărat de companii vest-europene și apoi "inversat", sau trimis înapoi în est.

Un raport al agenției ruse de știri Interfax a pus inversarea gazului de sâmbătă pe seama acestor contracte inverse, spunând că clienții din Polonia au continuat să tragă din conductă chiar dacă cererea din Germania s-a redus odată cu vremea caldă, ceea ce a determinat schimbarea direcției fluxului.

În orice caz, aceste contracte funcționează doar atunci când gazele naturale rusești curg prin conductele din Europa de Est în tranzit spre Vest. Cu toate acestea, în ultimii ani, Rusia a încercat să redirecționeze livrările de gaze către conductele sale submarine care fac legătura direct cu Europa de Vest, ocolind Europa de Est și eliminând posibilitatea unor acorduri inverse.  

Aici intră în joc conducta Nord Stream 2. Criticii spun că această conductă care trece pe sub Marea Baltică spre Germania nu era cu adevărat necesară, ci a fost construită de Rusia pentru a consolida influența energetică a Kremlinului în Europa de Est.

Conducta fiind practic finalizată, Rusia încearcă acum să obțină aprobarea autorităților de reglementare germane și ale UE pentru a începe să pompeze gaze. Președintele Vladimir Putin a pus criza de gaze din Europa pe seama faptului că autoritățile de reglementare nu au aprobat Nordstream 2 în timp util.

Pe măsură ce criza de pe piața gazelor s-a adâncit în Europa în toamnă, Putin a susținut că Rusia ar putea ajuta - dar numai dacă companiile și guvernele europene ar fi de acord să încheie contracte pe termen lung pentru livrări din conductele submarine rusești. Acest lucru, spun criticii, ar asigura o piață pentru gazul rusesc pentru anii următori, în ciuda orientării către surse de energie regenerabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...


pixel