De ce Rusia nu-și permite nici să câștige și nici să piardă războiul din Ucraina

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Vladimir Putin / kremlin.ru
Vladimir Putin / kremlin.ru
Economia Rusiei este complet dominată de războiul din Ucraina, atât de mult încât Moscova nu-și poate permite nici să câștige, nici să piardă războiul, potrivit unui economist european.

Renaud Foucart, lector de economie la Universitatea din Lancaster, a subliniat situația economică dezastruoasă cu care se confruntă Rusia, în timp ce războiul din Ucraina intră în al treilea an. 

PIB-ul Rusiei a crescut cu 5,5% față de anul precedent în al treilea trimestru al anului 2023, potrivit datelor guvernului rus. Dar cea mai mare parte a acestei creșteri este alimentată de cheltuielile militare monstruoase ale națiunii, a spus Foucart, Kremlinul plănuind să cheltuiască un nivel record de 36.600 de miliarde de ruble, sau 386 de miliarde de dolari, pentru apărare în acest an.

"Plata militară, muniția, tancurile, avioanele și despăgubirile pentru soldații morți și răniți, toate contribuie la cifrele PIB-ului. Pur și simplu, războiul împotriva Ucrainei este acum principalul motor al creșterii economice a Rusiei", a declarat Foucart într-un articol de opinie pentru The Conversation în această săptămână.

2. Vladimir P... (vladimir-putin_84182000.jpg)

Alte domenii ale economiei Rusiei au de suferit pe măsură ce războiul se prelungește. Moscova este lovită de o lipsă severă de forță de muncă, care este cauzată de fuga tinerilor profesioniști din țară sau care sunt atrași în conflict. Potrivit unei estimări, în prezent lipsesc aproximativ 5 milioane de lucrători, ceea ce face ca salariile să explodeze.

Inflația este ridicată ajungând la 7,4% - aproape dublu față de ținta de 4% a băncii sale centrale. Între timp, investițiile directe în țară s-au prăbușit, scăzând cu aproximativ 8,7 miliarde de dolari în primele trei trimestre din 2023, conform datelor băncii centrale a Rusiei.

Toate acestea pun Kremlinul într-o poziție dificilă, indiferent de rezultatul războiului din Ucraina. Chiar dacă Rusia câștigă, națiunea nu își poate permite să reconstruiască și să securizeze Ucraina, din cauza costurilor financiare, precum și a impactului de a rămâne izolată de restul pieței globale. 

Națiunile occidentale au evitat comerțul cu Rusia de când aceasta a invadat Ucraina în 2022, ceea ce, potrivit economiștilor, ar putea frâna grav creșterea economică pe termen lung a Rusiei.

Atâta timp cât rămâne izolată, "cea mai bună speranță" a Rusiei este să devină "în întregime dependentă" de China, unul dintre puținii săi aliați strategici rămași, a declarat Foucart.

3. Liderul ch... (xi-putin_60851000.jpg)

Între timp, costurile de reconstrucție a propriei națiuni sunt deja "masive", a adăugat el, subliniind probleme precum infrastructura distrusă și tulburările sociale din Rusia.

"Un impas prelungit ar putea fi singura soluție pentru Rusia pentru a evita un colaps economic total", a scris Foucart. "Regimul rus nu are niciun stimulent pentru a pune capăt războiului și a se confrunta cu o astfel de realitate economică. Așadar, nu își poate permite să câștige războiul și nici să îl piardă. Economia sa este acum în întregime orientată spre continuarea unui conflict lung și din ce în ce mai mortal."

Alți economiști au avertizat că se anunță probleme pentru Rusia pe fondul victimelor războiului său din Ucraina. Economia Rusiei va cunoaște o degradare semnificativ mai mare în viitor, a avertizat recent un grup de reflecție cu sediul la Londra, în ciuda discuțiilor despre rezistența Rusiei în fața sancțiunilor occidentale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn
Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...

Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com

Burduja: România are nevoie de energie sigură, accesibilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...


pixel