Roșu pe linie la Bursa de Valori București: BET pierde 1,55%
Valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la 122,32...
Acest lucru reprezintă o scădere de 2,65% în luna noiembrie, de la 62,841 miliarde de euro la 31 octombrie 2024. Datele au fost comunicate luni de Banca Centrală printr-un raport oficial transmis agenției Agerpres.
Această diminuare a rezervelor valutare reflectă un volum mai mare al ieșirilor decât al intrărilor de valută în perioada analizată. Potrivit BNR, scăderea se datorează în principal modificărilor în rezervele minime obligatorii în valută constituite de băncile comerciale, precum și unor plăți importante efectuate de stat.
Principalele categorii de plăți
Pe parcursul lunii noiembrie, au fost înregistrate intrări de valută în valoare de 4,374 miliarde de euro. Acestea au provenit în principal din modificarea rezervelor minime obligatorii în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor și alte surse.
În același timp, ieșirile au însumat 6,041 miliarde de euro. Principalele categorii de plăți au inclus modificările rezervelor minime obligatorii, achitarea unor rate și dobânzi aferente datoriei publice denominate în valută (aproximativ 649 milioane de euro), precum și plăți efectuate din contul Comisiei Europene.
Evoluția rezervelor
Nivelul rezervei de aur a rămas constant la 103,6 tone, iar valoarea acesteia, ajustată la prețurile internaționale, a fost de 8,399 miliarde de euro. Rezervele internaționale totale, care includ atât valuta, cât și aurul, au scăzut la 69,573 miliarde de euro la 30 noiembrie 2024, față de 71,361 miliarde de euro înregistrate la sfârșitul lunii octombrie.
Pentru luna decembrie, plățile scadente în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor, se ridică la aproximativ 441 milioane de euro.
Această scădere a rezervelor valutare subliniază presiunea continuă exercitată de obligațiile financiare ale statului și de dinamica piețelor internaționale asupra economiei românești. Totodată, stabilitatea rezervei de aur reprezintă un punct de sprijin în gestionarea resurselor financiare ale țării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la 122,32...
O eventuală suspendare a...
„Traversăm o perioadă în care...
Platforma de criptomonede,...
Banca Centrală Europeană (BCE)...
După ani în care autoritățile...
Președintele Rezervei Federale...
Economia zonei euro şi cea a UE...
Schimbare de generație la...
Regele reducerilor mizează pe „vânătoarea de comori” a...
Care este prețul corect al petrolului pentru Donald Trump.
Un pas strategic în dezvoltarea internă de tehnologii.
Franța cere acțiuni urgente...
Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...
Dobânzile interbancare ROBID și...
Formularul tipizat folosit de...
Prețul cuprului scade din nou,...
Oficial, gigantul spaniol...
Petrolul scade brusc cu aproape...
Europa vrea să atragă cercetători americani nemulțumiți...
Piața paladiului se...
INS a publicat datele privind...
Germania riscă să rateze...
Declarația unică (Formular 212)...