Perspectivă sumbră pentru România din cauza scăderii dramatice a populației
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
După revoluția din decembrie 1989, populația României a fost într-o continuă scădere. După căderea comunismului, românii au privit cu speranță maximă spre viitor și au crezut că din acel moment viețile lor vor fi frumoase și împlinite, însă ceea ce a urmat a retezat dramatic avântul și optimismul majorității populației.

Cauzele majore pentru care țara noastră îmbătrânește și se depopulează sunt două, una este emigrarea sau imigrarea iar a doua este scăderea natalității.

Emigrarea sau migrarea

Primul val de emigrare a avut loc după prima mineriadă, în 1990, moment care i-a determinat pe mulți români cu pregătire superioară să plece definitiv din țară, arhitecți, medici, etc.

Între 1990 şi 1994, cetăţenii români au depus 350 de mii de cereri de azil, majoritatea în Germania. Motivele au fost atât politice cât și economice. Restructurările industriilor și degringolada economică au determinat mulți oameni să se gândească la varianta plecării din țară pentru supraviețuirea economică, totul pe fondul tendinței migraționiste din anii 80.

După revoluție, speranța într-o viață mai bună renăscuse însă măsurile politico-economice ale guvernelor de la acel moment au descurajat și au imprimat un climat de neîncredere în sistem.

Valurile de emigrare au fost mai multe, în toată perioada post-decembristă, și toate au avut legătură în principal cu politicul.

După anul 2002, regimul vizelor se relaxează în consecință are loc un nou val de plecări.

Din anul 1990 și până acum, au plecat din România, în jur de 3 milioane de oameni, spun cifrele oficiale dar care nu reprezintă numărul real al celor care au părăsit țara.

Natalitatea în scădere

Pesimismul este și aici factorul determinant. Cei tineri, atâția cât au mai rămas în țară, nu îndrăznesc să facă copii tocmai pentru că nu privesc optimist în viitor, nivelul de trai fiind foarte scăzut. Tinerii se chinuie să traiască de la o zi la alta cu salarii care în majoritarea cazurilor nu acoperă cheltuielile lunare de bază. Aceștia nu beneficiază de siguranța financiră de care este nevoie pentru a întemeia o familie cu copii.

În ciuda declarațiilor politice festiviste, buzunarele românilor sunt goale, sistemul sanitar este extrem de slab iar învățământul încă se zbate în era stalinistă, cu mult prea multe școli cu closetul în fundul curții.

Statisticile spun că în aceste condiții, până în anul 2060, România o să aibă o populație în care majoritatea vor fi bătrâni.

”La o populaţie totală de 21.584.365 locuitori, România a înregistrat în anul 2007 o rată a natalităţii de 10,2 născuţi vii la mia de locuitori faţă de o rată a mortalităţii generale de 11,7 decedaţi la o mie de locuitori. În perioada 1990-2007 populaţia României s-a redus cu circa 1,7 milioane locuitori, ceea ce reprezintă o pierdere a fondului uman de 7,2%, fără a lua în consideraţie migraţia externă temporară, fără schimbarea domiciliului, sau migraţia pentru muncă. Conform unor prognoze demografice, se prefigurează un proces de masivă depopulare a ţării în deceniile următoare, dacă fertilitatea va rămâne în limitele din ultimii zece ani de doar 1,3 copii la o femeie, faţă de 2,1 cât este necesar pentru înlocuirea generaţiilor şi menţinerea populaţiei la un nivel constant”, se spune în Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă a României Orizonturi 2013-2020-2030.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

INS: Scădere uşoară a deficitului comercial al României

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

Marea Britanie întoarce spatele recesiunii

Revenirea economiei Regatului Unit este mai puternică...

Legea RCA. UNSAR acuză COTAR de dezinformare

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi...

BP vrea să cumpere încărcătoarele de la Tesla

Divizia de încărcare a vehiculelor electrice a BP Plc...

Fermierii vor primi subvenția de 100 € săptămâna viitoare

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul...

Statele Unite creează o „centură de baterii”

În copilărie, Devante Cuthbertson era convins că, într-o...

Norvegia deschide noi zone pentru explorări petroliere

Norvegia oferă 37 de noi blocuri pentru explorări...

Coșmarul celor de la Boeing continuă: Accident cu 11 răniți

Incidentul produs în noaptea de 8 spre 9 mai a dus la...

Mitsubishi, condamnată să plătească un miliard de dolari

Producătorul auto japonez Mitsubishi Motors, aliat al...


pixel