De ce uleiul de măsline devine o dramă națională în Spania

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
În bucătărie
În bucătărie
În țara campioană a producției de măsline, care a înregistrat cea mai proastă recoltă a secolului, prețul ”aurului lichid” este cu 27% mai mare decât în ​​Portugalia. Consumatorii cer un control mai aspru asupra abuzului și posibilelor speculații.

Să nu le vorbiți spaniolilor despre uleiul de măsline! Creșterea prețului la acest produs vine ca un șoc pentru familiile spaniole, pentru care uleiul de măsline este nu doar un aliment de bază, dar și o mândrie națională.

„Aurul lichid” nu și-a justificat niciodată mai bine denumirea: de cealaltă parte a Pirineilor, prețul unei sticle cu ulei a crescut cu 14% în ultima lună și cu 45% de la începutul anului. Prețurile s-au dublat comparativ cu ianuarie 2022. O scumpire dezastruoasă într-o țară unde se consumă, în medie, 11,5 litri de ulei de măsline de persoană pe an, conform Consiliului Internațional de Măsline, înaintea Greciei (11,20 litri) și Italiei (7,98). ), și cu mult înaintea Franței (1,92).

Spania s-a confruntat însă cu o secetă istorică în ultimii doi ani, care i-a afectat în mod semnificativ producția. Recolta 2022-2023 a scăzut astfel la 673.000 de tone, sau „mult mai puțin decât media anuală” de „1.380.000 de tone”, a amintit pe X, fostul Twitter, ministrul Agriculturii Luis Planas.

O scădere a producției care a dus la o creștere bruscă a prețurilor. Potrivit organizației de consumatori Facua, prețul uleiului de măsline a crescut cu 42% de la începutul anului în Spania, trecând de la 6,91 euro pe litru în medie la începutul lunii ianuarie la 10,34 euro la începutul lunii septembrie. Potrivit OCU, o altă asociație spaniolă a consumatorilor, această creștere este semnificativ mai mare decât cea înregistrată în țările vecine, unde unii spanioli își vor cumpăra acum proviziile. Potrivit organizației, uleiul de măsline este acum cu 27% mai ieftin în Portugalia decât în ​​Spania. În Franța, prețurile sunt cu 16% mai mici decât cele practicate de supermarketurile spaniole.

Ministerul spaniol al Agriculturii trebuie să „adopte măsurile necesare pentru a controla lanțul de producție, asigurându-se că nu se comite abuzuri și investigând eventualele speculații”, a subliniat OCU într-un comunicat de presă.

Creșterea prețurilor uleiului de măsline observată în ultimele luni este „ceea ce îngrijorează cel mai mult familiile în acest moment”, a recunoscut ministrul Economiei, Nadia Calviño, amintind luni, 18 septembrie, la postul de televiziune La Sexta, că uleiul de măsline a fost „baza bucătăriei spaniole”. Din acest motiv, toți profesioniștii din sector trebuie să „depună eforturi” pentru „conținerea prețurilor”, a adăugat ea, subliniind reducerea TVA la uleiul de măsline de la 10% la 5% decisă la sfârșitul anului 2022 de guvern în cadrul unui plan anti-inflatie.

La mijlocul lunii septembrie, Nadia Calviño a asigurat că nu a auzit de practici reprobabile din partea sectorului, guvernul atribuind creșterea prețurilor unui dezechilibru între „ofertă și cerere”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Protecția consumatorului
Cupru Min

Cupru Min SA are un nou Consiliu de Administraţie

Compania care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni,...

Se modifică Legea taximetriei
O femeie își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Freepik
Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik

pixel