De ce un puci la Kremlin este improbabil. Fostul bancher al lui Putin explică

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Vladimir Putin / Arhivă
Vladimir Putin / Arhivă
Despre Serghei Pugaciov se știe că a fost unul dintre cei care l-a adus la putere la Vladimir Putin și că a făcut parte din cercul de apropiați ai președintelui Rusiei.

Fostul oligarh Sergueï Pugachev, în vârstă de 59 de ani, fost la conducerea Mejprombank, a șantierelor navale și a companiilor de cărbune, a fost un apropiat al familiei Elțîn în anii 1990. În 2000, el a fost cel care a susținut candidatura lui Putin în fața președintelui Boris Elțîn, care își căuta atunci un succesor. Pugachev, supranumit la vremea respectivă "bancherul Kremlinului", a lucrat cu Putin în timpul primelor două mandate ale acestuia. Însă relația cu Putin s-a deteriorat în ziua în care Igor Setchin, un apropiat al lui Putin, a încercat să-i preia companiile. În 2013, un tribunal din Moscova a ordonat chiar arestarea lui Pugaciov.

Refugiat la Nisa din 2015 și victimă a mai multor tentative de asasinat, el cere în continuare 12 miliarde de dolari de la statul rus. Bărbatul urmărește îndeaproape situația din Ucraina și Rusia 

Citește și: Serghei Lavrov, declarație ȘOC despre o întâlnire Zelenski-Putin

Serghei Pugaciov a explicat pentru Le Point că cercul din jurul lui Putin este format din 30 de persoane iar aceștia ”controlează majoritatea activelor țării și organele de securitate. Ei nu au de ales decât să rămână loiali lui Putin. În acest moment se simt puțin prinși în capcană pentru că nu pot pleca nicăieri. Dar ei știu că sunt în aceeași barcă. Și mulți dintre ei se tem acum de amenințarea Curții Penale Internaționale. În cele din urmă, să nu uităm că ei împărtășesc în continuare viziunea lui Putin, aceea că NATO este un inamic și un agresor. Putin i-a creat și fără el nu sunt nimic. În aceste condiții, ideea unui puci împotriva președintelui este puțin probabilă”, a afirmat acesta.

Cine sunt cei mai importanți din cercul apropiat al lui Putin

Întrebat despre cine sunt cei mai importanți în ierarhia cercului de 30 de oameni, Pugaciov a spus că: ”În primii zece ani, obiectivul lui Putin a fost să acumuleze cât mai mult capital posibil prin intermediul prietenilor săi bancheri și oligarhi precum Iuri Kovalciuk, Ghenadi Timchenko și Arkadi Rotenberg. Faptul că avea acești bani i-a oferit, de asemenea, posibilitatea de a-i corupe pe occidentali. În perioada respectivă, acești oameni de afaceri erau influenți, deoarece știau cum să-l sfătuiască pe Putin cu privire la cele mai bune investiții și cum să deturneze bugetul. [...] Astăzi, prioritatea s-a schimbat. Este vorba despre păstrarea puterii, iar singura modalitate de a face acest lucru este să se bazeze pe îmbogățiții din instituțiile de forță precum Ministerul de Interne, Garda Națională, Procuratura și poliția”.

Cât va mai continua regimul lui Putin

Întrebat dacă regimul lui Putin va rezista, Serghei Pugaciov  a spus că nu crede că acest lucru se va întâmpla și că asistăm la sfârșitul regimului și că: ”Sancțiunile sunt la un nivel fără precedent și vor duce economia înapoi cu patruzeci de ani, la ceea ce a fost în URSS în anii 1980. În ceea ce privește războiul, dacă nu s-a terminat încă în Ucraina, acesta este deja pierdut în fața Occident. Nu este exclus ca elita să facă presiuni pentru o alternativă pentru a-l înlocui pe Putin la următoarele alegeri prezidențiale din 2024”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Bursa de Valori București
Fermieri / Foto: Freepik
Antifraudă
Urmările unei furtuni violente
Judecătorie / Foto: Freepik
TVA / Grafică: DCBusiness
Dragoș Pâslaru
Contor pentru energie electrică
Chris Țurlică, fondatorul MaintainX
Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României

pixel