De la Davos, Xi Jinping vorbește despre consecințe CATASTROFALE
Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Locul unde se face și se desfac afaceri
Locul unde se face și se desfac afaceri
Preşedintele chinez Xi Jinping a profitat de ocazia oferită de deschiderea Forumului Economic de la Davos pentru a lansa avertismente. Mai ales că peste mai puțin de o lună, la Beijing, vor debuta Jocurile Olimpice de iarnă, boicotate politic de o serie de țări occidentale, în frunte cu Statele Unite.

Motivele invocate au fost numeroase: de la încălcare drepturilor omului, la situația epidemiologică pe fondul pandemiei de COVID-19 și, nu în ultimul rând, politicile promovate de Beijing pe plan internațional. Situație tensionată, plină de riscuri. Un teren perfect pentru declarații mai mult sau mai puțin pompoase. O confruntare globală între marile puteri ar putea avea "consecinţe catastrofale", a declarat liderul chinez la Forumul Economic Mondial de la Davos, în ElveţiaP.

În ultimul deceniu și jumătate, cel puțin, Forumul Economic de la Davos a fost prima mare întrunire de la fiecare început de an a mediului de afaceri, cu lumea politicului, analiști, experți și jurnaliști. Ani la rând, în mica stațiune din schi din Elveția au venit șefi de stat și de guvern, șefii celor mai mari instituții bancare ale lumii, patroni de mari compani. În general, la reuniune își dădeau întâlnire peste 5000 de persoane. 

Anul trecut, forumul și-a desfășurat lucrările de la distanță, din cauza pandemiei de coronavirus. Firește, impactul nu a mai fost același. Ca și cum nu ar fi avut loc. Revenind însă la președintele Chinei, în 2017, Xi Jinping a fost, dacă putem spune așa, surpriza forumului. În contextul în care la Casa Albă se pregătea să se instaleze Donald Trump, liderul de la Beijing a lăudat liberul-schimb şi globalizareai.

Citește și China, creștere de 8,1% în 2021, cel mai bun ritm din ultimul deceniu

Luni, Xi Jinping s-a erijat din nou ca apărător al multilateralismului, atrâgând atenția asupra tensiunilor existente la nivel global. "Istoria a dovedit de nenumărate ori că o confruntare nu rezolvă problemele. Ea nu duce decât la consecinţe catastrofale", a arătat preşedintele chinez, fără a menționa însă Statele Unite. 

"Lumea noastră de astăzi este departe de a fi liniştită. Abundă discursurile care îndeamnă la ură şi prejudecăţi", a continuat Xi Jinping, fără a intra în detalii. 

În schimb, el a ținut să atragă atenția că țara lui, cea mai mare putere comercială din lume, va propune și încheia noi noi acorduri regionale de liber-schimb şi va iniţia, după cum precizează Agerpres, "noi drumuri ale mătăsii" în afara continentului euroasiatic.

Agenția franceză de presă notează că autoritățile de la Beijing sunt acuzate de Uniunea Europeană şi Statele Unite, primii doi cei mai principalii parteneri comerciali, că au recurs la dumping şi la măsuri protecţioniste, în defavoarea produselor din import. Chinei i se reproșează, de asemenea, că a restrâns accesul companiilor străine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel