De unde are Putin bani pentru războiul din Ucraina
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Poate că unul dintre cei mai vehemenți și îndârjiți critici ai lui Vladimir Putin, investitorul Bill Brower, afirmă că liderul de la Kremlin împreună cu oligarhii ruși au furat de la popor colosala sumă de un trilion de dolari de la căderea Uniunii Sovietice.

"Iar aceștia sunt bani care ar fi trebuit să fie cheltuiți pentru sănătate și educație, drumuri și servicii", a declarat Browder cu ocazia publicării celei de-a doua sale cărți, "Freezing Order", care povestește cum a devenit un dușman al lui Putin ca urmare a încercărilor sale de a expune corupția de la Kremlin.

Aceste eforturi au dus la moartea avocatului lui Browder, Serghei Magnitski, care a fost torturat într-o închisoare rusă și al cărui nume este aplicat pe proiectele de lege privind sancțiunile adoptate de Congres.

Vestea morții lui Magnitsky a fost "cel mai sfâșietor, traumatizant și devastator moment din viața mea", scrie Browder cât și un semn al modului în care Putin era dispus să ”rezolve” chestiunea opozanților.

Nepot al liderului comunist american Earl Browder, Bill Browder a făcut miliarde de dolari prin Hermitage Capital Management, fondul pe care l-a înființat în 1996, în perioada haotică a capitalismului rusesc din perioada lui Elțân.

Pe măsură ce Browder a intensificat controlul asupra unora dintre companiile în care a investit precum în gigantul energetic Gazprom s-a trezit că a intrat în coliziune directă cu un Kremlin care, sub conducerea lui Putin, a declarat că astfel de amestecuri sunt interzise, deoarece ar merge până în inima cleptocrației care a condus Rusia de când industria națiunii a fost vândută și jefuită la începutul anilor 1990.

"Toată lumea încearcă să se gândească la Rusia ca la un stat suveran și la Putin ca la un lider care acționează în interes național", a declarat Browder pentru Yahoo News, descriind această perspectivă ca fiind o neînțelegere fundamentală. "Credeți că puteți aplica știința politică la Rusia. Trebuie să aplicați știința penală. Trebuie să fii criminolog pentru a înțelege Rusia. Oamenii nu intră în guvern pentru a servi țara. Ei intră în guvern pentru a fura bani".

Mișcare surpinzătoare. Deutsche Bank rămâne în Rusia

Lui Browder i s-a interzis intrarea în Rusia în 2005 și de atunci a urmărit o serie de președinți americani care au încercat să îmbunătățească relațiile cu Kremlinul: "Practic, am spus: 'Este în regulă. Vrem banii voștri. Vrem petrolul vostru'", a declarat Browder.

Astăzi este incontestabil să îl numești pe Putin criminal de război. Dar omul care bombardează Harkov este același care a distrus capitala cecenă, Groznîi, în 2000. A invadat Georgia în 2008 și a ocupat teritoriul ucrainean pentru prima dată în 2014. 

Astăzi, Browder este cunoscut mai puțin ca investitor, ci ca militant pentru drepturile omului și un critic vehement al lui Putin. 

Browder este deosebit de aspru când vine vorba de avocații, bancherii și publiciștii occidentali care îi ajută pe oligarhii lui Putin să își ascundă câștigurile obținute în mod ilicit, să îi dea în judecată pe jurnaliștii de investigație pentru a-i obliga să nu publice dosarele lor însângerate.

Ar putea exista un singur motiv pentru ca firmele occidentale să facă afaceri cu Kremlinul, crede Browder. "Sunt doar o adunătură de ticăloși lacomi care încearcă să facă cât mai mulți bani posibil", a spus el, făcând aluzie la chinurile juridice ale jurnalistei britanice Catherine Belton, care a fost dată în judecată pentru că a relatat despre corupția de la Kremlin. "Nu le pasă pentru cine lucrează".

Sancțiunile sunt o modalitate de a lupta împotriva lui Putin. Armele sunt un alt mod. "Ucrainenii spun că au nevoie de o zonă de interdicție aeriană", SPune Brrowder care se îndoiește că o astfel de măsură ar duce imediat la un război nuclear.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel