Decizie a unui tribunal federal al SUA: Google a monopolizat abuziv publicitatea digitală

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Google
Google
Gigantul tehnologic Google a fost găsit vinovat că a monopolizat ilegal piața de publicitate digitală, într-o nouă lovitură antitrust venită din partea autorităților americane, care ar putea duce la forțarea companiei să-și vândă o parte din afacere, scrie Financial Times.

O instanță federală din statul Virginia, SUA, a decis joi că Google a „monopolizat cu bună știință” două componente esențiale ale pieței de publicitate digitală: tehnologia utilizată de publisheri pentru vânzarea spațiului publicitar și cea mai mare bursă pe care companiile licitează pentru reclame.

Judecătoarea Leonie Brinkema a constatat că Google a abuzat de poziția sa dominantă printr-o combinație de politici contractuale și integrare tehnologică forțată, acțiuni care i-au permis să își mențină monopolul pe aceste segmente.

Google riscă despărțirea forțată a unor divizii

Decizia judiciară deschide calea către o posibilă divizare a companiei, în condițiile în care urmează etapa a doua a procesului, dedicată stabilirii sancțiunilor. Printre măsurile propuse de Departamentul Justiției (DoJ) în alte cazuri similare se numără vânzarea browserului Chrome, încetarea plăților către Apple pentru statutul de motor de căutare implicit și partajarea datelor cu rivalii.

Doar parțial vinovată – dar precedentul e creat

Instanța nu a acceptat însă integral argumentația Departamentului Justiției. În ceea ce privește „rețelele de publicitate pentru agenți”, a treia componentă a pieței analizate, judecătoarea a concluzionat că DOJ nu a reușit să demonstreze că Google domină în mod abuziv și acest segment, respingând definiția acestuia ca fiind „neclară și neconformă cu practica din industrie”.

Reacția Google: „Am câștigat jumătate din proces și vom face apel pentru cealaltă”

Gigantul american a transmis că nu este de acord cu verdictul: „Am câștigat jumătate din acest proces și vom face apel pentru cealaltă jumătate. Publisherii au multe opțiuni și aleg Google pentru că uneltele noastre sunt simple, accesibile și eficiente”.

Un nou precedent după cazul „monopolului pe căutare”

Decizia vine la scurt timp după o altă victorie antitrust a autorităților americane împotriva Google. Anul trecut, o instanță federală a stabilit că firma a cheltuit miliarde de dolari pe contracte exclusive pentru a menține ilegal poziția de lider pe piața motoarelor de căutare. Procesul privind măsurile corective în acel caz urmează să înceapă săptămâna viitoare.

Oficialii antitrust: „Google este acum dublu monopolist ilegal”

Jonathan Kanter, fostul șef al diviziei antitrust din Departamentul Justiției, a declarat că decizia de joi este „o victorie uriașă pentru aplicarea legislației antitrust, pentru industria media și pentru un internet liber și deschis”. 

UE urmărește îndeaproape cazul

Reacții nu au întârziat să apară și din partea Comisiei Europene. Comisarul pentru concurență Teresa Ribera a declarat că „decizia este notată cu interes” și că ancheta europeană privind practicile Google continuă. Bruxelles-ul investighează dacă Google și-a favorizat serviciile proprii de publicitate în detrimentul concurenței.

Big Tech, sub presiune internațională

Decizia împotriva Google vine pe fondul unui val tot mai dur de procese împotriva marilor platforme tehnologice. Comisia Federală pentru Comerț (FTC) a început, tot în această săptămână, procesul împotriva Meta, într-un caz de presupus monopol derulat în instanța federală din Washington.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Casă de schimb valutar
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă
Veterinar / Foto: Freepik

Reglementări dure pentru farmaciile veterinare

Unitățile farmaceutice veterinare trebuie să respecte...

Foto: Freepik.com
Euro depășește dolarul / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Foto: Reuters
Vladimir Putin / Foto: Kremlin
SUA vs China

pixel