Alin Burcea (ANAT): Pe noi, cei din turism, măsurile luate de Guvern ne pun la pământ
Creşterea cotei generale de...
Până în momentul de față, conducerea întreprinderii a eliberat deja, în baza Legii 74, sute de astfel de adeverințe, în virtutea cărora minerii și energeticienii care, înainte de 2001, au beneficiat de grupa 1 sau 2 de muncă, se pot retrage mai devreme din activitate.
Avantajați de această nouă nomră sunt lucrătorii care au intrat în câmpul muncii înainte de anul 1990. Ei vor beneficia de ani buni adăugați la vechime dacă au lucrat în cele două grupe de muncă menționate mai sus.
În cursul acestei săptămâni Casa de Pensii Gorj, dar și alte case de pensii unde au fost depuse adeverințele eliberate de angajatorii din domeniul energetic și minier, vor elibera primele decizii de pensionare în baza respectivului act normativ, scrie presa din Gorj.
Citește și Declarația unică: Ce trebuie să știe PENSIONARII despre acest document
Între timp, este bine de știut că fie că optează să rămână în activitate, fie că preferă să se bucure în liniște de pensia pe care o încasează, unii pensionari au obligația de a efectua diferite plăți către stat.
Printre altele, ei trebuie să plătească inclusiv contribuția de sănătate. O regulă care nu este valabilă pentru toți pensionarii, ci pentru unii dintre ei. Pentru ca lucrurile să fie clare, recurgem la răspunsul dat de Casa Națională de Pensii Publice, pe site-ul oficial al instituției.
”Persoanele fizice care realizează venituri din pensii datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 lei.
Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie”.
În acest context, trebuie amintit faptul că toți pensionarii care obțin venituri suplimentare din diferite activități pe care le desfășoară trebuie să completeze și să depună Declarația unică. Și asta cât mai repede, pentru că termenul limită este 25 mai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Creşterea cotei generale de...
Premierul Ilie Bolojan a...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
România se pregătește pentru un...
Joi, de la ora 12.00, în...
Achizițiile publice și...
Prețul cuprului urcă la un...
Banca britanică HSBC a revizuit...
Aproape 40% dintre angajații...
Ministerul Finanțelor lansează...
Creşterea taxelor fără o...
Criza e reală, cifrele nu mai...
Curs valutar BNR, 2 iulie 2025.
Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...
Românii au cheltuit anul trecut...
ANAF a transmis o informare...
Asociaţia Română a Magazinelor...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
Bugetarii ar trebui să...
Cifre oficiale de la INS...
Guvernul se află în criză de...