Declarație unică pentru pensionari. Când trebuie depusă la ANAF
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Ghișeu
Ghișeu
Pensionarii nu trebuie să plătească niciun impozit pentru pensii însă în anumite situații aceștia trebuie să depună declarația unică la ANAF.

Pensionarii trebuie să depună declarația unică la ANAF în cazul în care obțin venituri din activități independente, de pildă cele care provin din închirieri, drepturi de proprietate intelectuală (cu excepția celor pentru care impozitul se reține la sursă), cedarea folosinței bunurilor (chirii), din activități agricole, silvicultură și piscicultură pentru care venitul net se stabilește în sistem real, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse pentru care /există obligația depunerii acestei declarații.

Așadar, în cazul în care obțin astfel de venituri, pensionarii au obligația să completeze, să depună și să plătească taxele eferente, termenul până la care trebuie să să facă aceste lucruri este 25 mai, conform Legii 269/2020.

Codul fiscal prevede că venituri precum cele enumerate mai sus, pensionarii trebuie să plătească, în anumite situații, și contribuții la sănătate. Este vorba de cazul în care veniturile obținute pe lângă pensie depășesc într-un an 12 salarii minime brute.

Citește și: Vouchere pentru vârstnici. Negrescu: Ce poți face cu banii aceștia? Aproape nimic

Chiar dacă veniturile acestea depășesc cele 12 salarii minime brute, există unele excepții în Codul fiscal pentru pensionari. Mai exact, ei nu datorează deloc CASS pentru veniturile din proprietate intelectuală, notează Avocatnet. Cât despre contribuția la pensii, cei retrași din activitate n-o datorează.

CASS-ul reprezintă, lunar, 10% din salariul minim brut, în contextul în care este obligatoriu de plătit pentru că se sare de acel plafon. Procentul nu se raportează niciodată la veniturile obținute, fie că sunt brute sau nete, cum e la impozit.

Nu în ultimul rând, conform legislației fiscale, depunerea declarației se face la ghișeu sau online, prin Spațiul Privat Virtual (unde e necesară înregistrarea înainte, pentru accesul la cont) sau pe site-ul e-guvernare.ro, cu certificat digital.

Citește și: Vechime în muncă 2022. Cum verificăm vechimea acumulată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel