Clarificări importante privind corectarea declarațiilor fiscale
Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit, printr-o decizie pronunțată pe 24 februarie 2025 și publicată în Monitorul Oficial pe 15 aprilie, că noțiunea de „corectare a declarației fiscale” prevăzută de articolul 105, alineatul (1) din Codul de procedură fiscală nu se limitează doar la erorile materiale sau formale. Potrivit deciziei, contribuabilii pot rectifica declarațiile fiscale și în ceea ce privește materia impozabilă și baza de calcul a creanței fiscale, atâta vreme cât nu a fost anulată rezerva verificării ulterioare și corectarea se face în termenul de prescripție.
Decizie în contextul unui litigiu privind impozitul pe clădiri
Hotărârea vine în contextul unui litigiu dintre o societate care deține turbine eoliene pe raza comunei Albești și autoritățile locale. Compania a încercat să rectifice declarațiile fiscale pentru anii 2015–2018, eliminând turnurile de susținere din categoria clădirilor impozabile, ca urmare a anulării în instanță a unor acte administrative cu caracter normativ care le calificau drept clădiri. Cererea sa a fost respinsă de autorități, invocând faptul că respectivele declarații nu pot fi modificate în baza unei hotărâri judecătorești la care firma nu a fost parte.
Curtea recunoaște dreptul la rectificare substanțială
În interpretarea instanței supreme, corectarea declarației poate viza inclusiv elementele de fond ale impozitării – nu doar erori evidente de redactare. Decizia oferă o clarificare esențială în practica fiscală, stabilind că orice informație esențială pentru determinarea corectă a obligației fiscale poate fi rectificată de contribuabil, în anumite condiții.
Limitările stabilite de instanță
Totuși, Înalta Curte a respins ca inadmisibile două întrebări suplimentare privind dacă prin rectificarea declarației se poate scoate o clădire de sub incidența impozitării doar prin înscrierea valorii „0” și dacă se pot invoca hotărâri judecătorești definitive privind acte normative fără a fi contestate deciziile individuale de impunere.
Decizia are caracter obligatoriu
Decizia Înaltei Curți este obligatorie pentru toate instanțele naționale, în conformitate cu articolul 521 din Codul de procedură civilă, și va avea un impact direct asupra modului în care contribuabilii pot solicita corectarea impozitelor declarate în trecut, mai ales în contextul unor schimbări de interpretare a legislației fiscale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Dolarul american se prăbușește...
Ministerul Finanțelor acordă...
Reuters explică, într-o...
Înalta Curte de Casație și...
Prețurile la electricitate...
Persoanele cu handicap care...
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.
Cristina Popescu, directorul...
Șocul comercial declanșat de...
Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...
China acuză SUA de abuz...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...
Cifrele săptămânii de la Bursa...
Potrivit unui studiu, circa 15%...
Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...
Preşedintele Renault,...
Un avion Boeing destinat Chinei...