Decontarea ochelarilor de vedere. Care este procedura. Condiții de îndeplinit

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ochelari la muncă
Ochelari la muncă
Conform legislației în vigoare, orice angajat din România are dreptul la ochelari de vedere dacă își desfășoară activitatea în fața unor ecrane.

Dreptul salariaților de a beneficia de dispozitive de corecție specială este prevăzut la art. 14 din HG nr. 1028/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecrane de vizualizare.

În același timp, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că obligația de a furniza lucrătorilor în cauză un aparat de corecție special, prevăzută la această dispoziție, care îi revine angajatorului, poate fi îndeplinită fie prin furnizarea directă a aparatului respectiv de către acesta din urmă, fie prin rambursarea cheltuielilor necesare efectuate de lucrător, însă nu prin plata unui spor general la salariu lucrătorului.
 
Astfel, Curtea nu a stabilit că angajatorul are obligația să suporte contravaloarea ochelarilor salariaților. Această obligație revine angajatorilor doar în anumite condiții care decurg atât din legislația românească cât și din hotărârea pronunțată de Curte cu privire la aplicarea articolului 9 alineatele (3) și (4) din Directivă 90/270.

În același timp, potrivit art. 12-15 din HG nr. 1028/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate la locul de muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran e vizualizare: 

- lucrătorii trebuie să beneficieze de un examen corespunzător al ochilor și al vederii înainte de începerea activității la ecranul de vizualizare, ulterior, la intervale regulate și ori de câte ori apar tulburări de vedere ce pot fi cauzate de activitatea în fața ecranului;

- angajatul beneficiază de un examen oftalmologic, în cazul în care controlul prevăzut mai sus indică necesitatea efectuării unei astfel de proceduri

La art. 15 se precizează clar faptul că măsurile luate nu trebuie să implice în nici un caz costuri financiare pentru lucrători. 

Altfel spus, în situația în care medicul de medicină a muncii sau medicul oftalmolog prescrie ochelari salariaților, angajatorul are obligația de a furniza salariaților dispozitive de corecție a vederii. CJUE a hotărât, totodată, că angajatorul poate fie să cumpere ochelari, fie să deconteze costul acestora plătit de lucrător și faptul că respectivii ochelari nu trebuie să fie folosiți exclusiv în cadrul profesional. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Alexandru Nazare, ministrul de Finanțe
Administrator de firmă / Foto: Freepik
Programul Rabla
Magazin Loro Piana
Factură energie electrică
Amazon Iași
Clădire cu risc seismic
Curs valutar
ANAF / Foto: DCBUsiness
Temu / Foto: DCBusiness
Rovinieta
Benzinărie / Foto: Freepik
Un bărbat ține în mâini documente naziste descoperite recent în Palatul Justiției din Buenos Aires / Foto: Reuters
Caschetă de militar
Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Petroliști / Foto: Enrique Marcarian / Reuters
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar

pixel