Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Dreptul salariaților de a beneficia de dispozitive de corecție specială este prevăzut la art. 14 din HG nr. 1028/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecrane de vizualizare.
În același timp, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că obligația de a furniza lucrătorilor în cauză un aparat de corecție special, prevăzută la această dispoziție, care îi revine angajatorului, poate fi îndeplinită fie prin furnizarea directă a aparatului respectiv de către acesta din urmă, fie prin rambursarea cheltuielilor necesare efectuate de lucrător, însă nu prin plata unui spor general la salariu lucrătorului.
Astfel, Curtea nu a stabilit că angajatorul are obligația să suporte contravaloarea ochelarilor salariaților. Această obligație revine angajatorilor doar în anumite condiții care decurg atât din legislația românească cât și din hotărârea pronunțată de Curte cu privire la aplicarea articolului 9 alineatele (3) și (4) din Directivă 90/270.
În același timp, potrivit art. 12-15 din HG nr. 1028/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate la locul de muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran e vizualizare:
- lucrătorii trebuie să beneficieze de un examen corespunzător al ochilor și al vederii înainte de începerea activității la ecranul de vizualizare, ulterior, la intervale regulate și ori de câte ori apar tulburări de vedere ce pot fi cauzate de activitatea în fața ecranului;
- angajatul beneficiază de un examen oftalmologic, în cazul în care controlul prevăzut mai sus indică necesitatea efectuării unei astfel de proceduri
La art. 15 se precizează clar faptul că măsurile luate nu trebuie să implice în nici un caz costuri financiare pentru lucrători.
Altfel spus, în situația în care medicul de medicină a muncii sau medicul oftalmolog prescrie ochelari salariaților, angajatorul are obligația de a furniza salariaților dispozitive de corecție a vederii. CJUE a hotărât, totodată, că angajatorul poate fie să cumpere ochelari, fie să deconteze costul acestora plătit de lucrător și faptul că respectivii ochelari nu trebuie să fie folosiți exclusiv în cadrul profesional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Statele Unite vor impune taxe...
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
Revolut lansează o nouă...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...