Europa, zguduită de tarifele anunţate de Trump. Investitorii trag semnalul de alarmă
Investitorii globali au...
Din documentul aflat pe agenda şedinţei Executivului reiese că, din analiza execuției bugetare pe primele cinci luni ale anului, se remarcă faptul că la nivelul ordonatorilor principali de credite finanțați integral de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetele fondurilor speciale au fost încheiate angajamente legale în sumă de 325 mld. lei, respectiv 39% din total aprobat și au fost efectuate plăți în sumă de 248 mld. lei, reprezentând 43,27% din prevederile anuale. În Anexa nr. 1 la prezentul memorandum este prezentată execuția bugetară la nivelul fiecărui ordonator principal de credite în parte.
Potrivit execuției bugetare aferentă anului 2024, nivelul estimat al deficitului bugetar pe primele cinci luni ale anului este de 3,4% din produsul intern brut, se arată în document.
***
Din analiza execuției bugetare pe primele cinci luni al anului la nivelul ordonatorilor principali de credite, supunem atenției următoarele, transmite Ministerul Finanţelor:
La nivelul ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat se remarcă o execuție mai mare raportat la prevederile anuale la următoarele titluri de cheltuieli bugetare: titlul 10 „Cheltuieli de personal” (41,20%), titlul 40 „Subvenții” (78,49%), titlul 51 „Transferuri între unități ale administrației publice” (47,81%), titlul 57 „Asistență socială” (48,81%), titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2014-2020” (63,24%), titlul 59 „Alte cheltuieli” (60,16%), titlul 61 „Proiecte cu finanțare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR”(48,8%) și titlul 71 „Active nefinanciare” (43,05%).
În ceea ce privește plățile la cheltuielile de personal, în perioada următoare acestea vor cunoaște o creștere comparativ cu cheltuielile perioadei curente, ca urmare a intrării în plată, începând cu luna iulie, a drepturilor salariale majorate prin acte normative aprobate în cursul acestui an. De asemenea, la nivelul bugetului fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, execuția este de 53,55% din prevederile anuale, scrie în memorandum.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Investitorii globali au...
Fondurile de pensii...
Peter Magyar promite un „New...
Evaziunea începe din bucătărie:...
Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...
Urmează schimbări la asigurarea...
Secretarul de Stat al SUA,...
TikTok a început o amplă...
Wall Street încheie săptămâna...
Companiile de stat intră în...
Bruxelles-ul propune o taxă...
Veniturile Rusiei din...
UE, în așteptarea unei...
Curs valutar BNR, 11 iulie 2025.
Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...
În timp ce România se chinuie...
Piețele financiare au fost...
Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...
Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...
Ministrul Muncii, Florin...
Ministerul Finanţelor, nou...
UE schimbă strategia: plafon...