Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Comisia Europeană (CE) nu va face revizuiri fundamentale ale propunerilor care clasifică ca sustenabile energia nucleară şi gazele naturale, a afirmat Mairead McGuinness, comisarul european pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital, în pofida obiecţiilor unor state membre UE, transmite Reuters.
Potrivit propunerii Comisiei Europene, investiţiile în centrale atomoelectrice ar urma să fie considerate ''verzi'' dacă folosesc cele mai recente standarde tehnologice şi sunt însoţite de un plan concret de eliminare a deşeurilor radioactive. Obiectivul este de a orienta astfel investiţiile private către activităţile care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
De asemenea, propunerea Executivului comunitar prevede că producţia de energie pe bază de gaze va fi considerată verde dacă are caracter de tranziţie către energia curată, gazele naturale generând emisii cu 50% mai mici faţă de cărbune.
"Poate reuşim să modificăm propunerea într-un fel sau altul, pentru a rezolva unele obiecţii. Dar de fapt avem o marjă de manevră limitată", a declarat McGuinness într-un interviu acordat publicaţiei germane Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Marţi, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, membru al Partidului Verzilor, a declarat că Berlinul ar trebui să voteze împotriva includerii energiei nucleare pe lista investiţiilor verzi, dacă propunerea nu va fi modificată.
Energie. Schimbarea furnizorului în 24 de ore. ANRE s-a mobilizat
În timpul dezbaterilor din ultimele luni, Germania şi alte state membre UE au spus că investiţiile pe segmentul gazelor naturale sunt necesare pentru a se renunţa la cărbune, care este mult mai poluant. Alte ţări susţin că eticheta de finanţare verde a unui combustibil fosil va submina credibilitatea UE, care vrea să fie lider global al combaterii schimbărilor climatice.
McGuinness susţine că energia nucleară şi gazele naturale sunt necesare ca tehnologii de tranziţie "şi în acest mod vor fi cu siguranţă etichetate, pentru un viitor mai bun şi mai curat".
Taxonomia UE privind investiţiile sustenabile ar putea să se dovedească crucială pentru energia nucleară şi centralele electrice, deoarece va condiţiona accesul acestor instalaţii la anumite capitaluri sau subvenţii, apreciază analiştii.
Bruxellesul este presat să utilizeze regulile privind finanţarea ecologică pentru a garanta că banii din fondul său de revenire în valoare de 750 miliarde de euro merg spre proiecte verzi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.