Definirea surselor de energie care scindează Uniunea Europeană
Autor: Matei Ion | 27 ian, 08:59
Dezbaterea pe această temă continuă
Dezbaterea pe această temă continuă
Sursele de energie scindează Uniunea Europeană, mărul discordiei fiind dacă centralel nucelare și utilizarea gazelor sunt sau nu considerate surse verzi.

Comisia Europeană (CE) nu va face revizuiri fundamentale ale propunerilor care clasifică ca sustenabile energia nucleară şi gazele naturale, a afirmat Mairead McGuinness, comisarul european pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital, în pofida obiecţiilor unor state membre UE, transmite Reuters.

Potrivit propunerii Comisiei Europene, investiţiile în centrale atomoelectrice ar urma să fie considerate ''verzi'' dacă folosesc cele mai recente standarde tehnologice şi sunt însoţite de un plan concret de eliminare a deşeurilor radioactive. Obiectivul este de a orienta astfel investiţiile private către activităţile care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

De asemenea, propunerea Executivului comunitar prevede că producţia de energie pe bază de gaze va fi considerată verde dacă are caracter de tranziţie către energia curată, gazele naturale generând emisii cu 50% mai mici faţă de cărbune.

"Poate reuşim să modificăm propunerea într-un fel sau altul, pentru a rezolva unele obiecţii. Dar de fapt avem o marjă de manevră limitată", a declarat McGuinness într-un interviu acordat publicaţiei germane Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Marţi, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, membru al Partidului Verzilor, a declarat că Berlinul ar trebui să voteze împotriva includerii energiei nucleare pe lista investiţiilor verzi, dacă propunerea nu va fi modificată.

Energie. Schimbarea furnizorului în 24 de ore. ANRE s-a mobilizat

În timpul dezbaterilor din ultimele luni, Germania şi alte state membre UE au spus că investiţiile pe segmentul gazelor naturale sunt necesare pentru a se renunţa la cărbune, care este mult mai poluant. Alte ţări susţin că eticheta de finanţare verde a unui combustibil fosil va submina credibilitatea UE, care vrea să fie lider global al combaterii schimbărilor climatice.

McGuinness susţine că energia nucleară şi gazele naturale sunt necesare ca tehnologii de tranziţie "şi în acest mod vor fi cu siguranţă etichetate, pentru un viitor mai bun şi mai curat".

Taxonomia UE privind investiţiile sustenabile ar putea să se dovedească crucială pentru energia nucleară şi centralele electrice, deoarece va condiţiona accesul acestor instalaţii la anumite capitaluri sau subvenţii, apreciază analiştii.

Bruxellesul este presat să utilizeze regulile privind finanţarea ecologică pentru a garanta că banii din fondul său de revenire în valoare de 750 miliarde de euro merg spre proiecte verzi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Impozitul progresiv! Câştigaţi mai mult, plătiţi mai mult

Guvernul și a dat seama că are nevoie urgentă de noi...

Preţul grâului a bubuit în Europa. Este un nou record

Este consecință logică a unei decizii adoptate recent de...

ANAF face angajări masive. Condiții de angajare

ANAF anunță că scoate la concurs zeci de posturi de...

McDonald's pleacă din Rusia, după 30 de ani

Celebrul lanţ de restaurante de tip fast-food şi-a...

Crossuri externe