Studiul, bazat pe date satelitare, sugerează că din 1993 au fost pierdute peste patru milioane de hectare de pădure şi dezvăluie, de asemenea, că arborele de cauciuc a fost plantat în zone cu o importanţă crucială pentru biodiversitate.
Aceasta este prima măsurătoare detaliată a defrişărilor realizate pentru producţia de cauciuc din Asia de Sud-Est, care reprezintă cea mai mare parte a producţiei globale.
Autorii studiului au avertizat că estimările lor ar putea fi depăşite de situaţia reală având în vedere unele limitări, cum ar fi prezenţa stratului de nori în imaginile obţinute din satelit, ceea ce complică calculele.
"Observaţiile noastre directe prin teledetecţie arată că defrişarea asociată cauciucului este de cel puţin două până la trei ori mai mare comparativ cu ceea ce sugerează cifrele utilizate pentru definirea politicilor", se arată în cercetarea publicată în jurnalul ştiinţific Nature.
Peste 90% din producţia mondială de cauciuc are loc în Asia de Sud-Est, iar această cultură a fost mult timp asociată cu defrişările.
Amploarea problemei este dificil de cuantificat, iar cifrele sunt uneori estimate pe baza rapoartelor naţionale cu privire la extinderea culturilor, care sunt inexacte sau incomplete.
Studiul s-a bazat pe imagini satelitare de înaltă definiţie, comparate cu imagini istorice analizate de un program informatic.
Analiza a fost posibilă, parţial, datorită caracteristicilor distincte ale arborelui de cauciuc, căruia îi cad şi îi cresc din nou frunzele în perioade diferite ale anului comparativ cu celelalte plante din pădure tropicală.
Studiul a constatat că plantaţiile mature de arbore de cauciuc acopereau 14,2 milioane de hectare în Asia de Sud-Est în 2021, în principal în Indonezia, Thailanda şi Vietnam.
Acesta indică faptul că doar între anii 1993 şi 2016 aproximativ 4,1 milioane de hectare au fost defrişate pentru obţinerea cauciucului natural.
În plus, un milion de hectare de plantaţii de arbore de cauciuc se află în regiuni desemnate drept zone esenţiale pentru biodiversitate începând din 2021.
Cercetătorii consideră că acest calcul este posibil să subestimeze suprafaţa totală plantată cu arbori de cauciuc şi efectul cultivării acestora asupra defrişărilor.
Plantaţiile de cauciuc abandonate înainte de anul 2021 nu au fost luate în considerare, chiar dacă ar fi putut fi cauza defrişărilor.
Studiul acoperă doar Asia de Sud-Est, deşi arborele de cauciuc este cultivat şi în unele zone din Africa şi America de Sud.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Finanţelor a...
Preşedintele Statelor Unite a...
Marele club de fotbal trece la...
Analistul economic Cristian...
Cererea pentru extrem de...
Rheinmetall își transformă...
Preşedintele rus a găzduit o...
Principalul producător cubanez...
Miniștrii europeni de externe,...
Contribuabilii trebuie să...
Cazacii ruşi au un cadou pentru...
Banca Națională a publicat...
Pierderile sunt de ambele părți...
UE adoptă al 16-lea pachet de...
România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...
Comisia de muncă din Senat...
Analistul economic Cristian...
Camera Deputaților urmează să...
Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...
Janusz Bugajski, Senior Fellow...
Uniunea Europeană lansează un...
Parlamentul României analizează...
O analiză a Deutsche Bank.
Senatul dezbate un proiect de...
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...