Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Demnitarii români vor trebui să plătească până la 2,5 milioane de lei dacă nu vor reprezenta România în litigiile internaționale desfășurate la Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale de la Washington (ICSID).
Această măsură a fost aprobată rapid, în termen de două luni de zile, având în vedere sumele importante pe care țara le pierde prin lipsa reprezentanților din cadrul instituțiilor statului pentru aceste procese, relatează HotNews.ro
OUG 6/2024, promulgat în data de 16 aprilie, prevede ca reprezentanții diferitelor instituții implicate în "problematici ce fac obiectul litigiilor internaționale" să fie obligați să participe la întâlnirile cu avocații care reprezintă în mod direct interesele țării în aceste țări.
Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 250.000 lei până la 2.500.000 lei, dacă fapta nu este săvârșită astfel încât, potrivit legii, să constituie infracțiune, se arată în Legea 101/2024.
OUG-ul a fost adoptat având în vedere că la ora actuală există 5 litigii la Tribunalul Arbitral Băncii Mondiale în care cinci companii din domeniul energiei regenerabile au inițiat aceste procese după ce legea regenerabilelor a fost schimbată brusc prin OUG în anul 2013 și 2014 anulând o mare parte din certificatele verzi de care beneficiau aceste companii.
Pe 20 februarie ICSID a constatat că “România a încălcat art 10 (1) al Tratatului Cartei Energiei cu privire la investițiile făcute de reclamanți”, după ce 10 investitori au primit despăgubiri în valoare de 42,2 milioane dolari despăgubiri, 600.000 de euro costuri de arbitraj si 3,5 milioane dolari costuri de judecata din partea României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...