Depozitele în lei ale rezidenţilor, cu o pondere de 65,8% în totalul depozitelor clienţilor neguvernamentali, au crescut cu 5,6% faţă de luna noiembrie 2022, până la 337,975 miliarde de lei. Comparativ cu luna decembrie 2021, acestea au crescut cu 8,5% (-6,7% în termeni reali).
Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 6,2% faţă de luna anterioară, până la 178,452 miliarde de lei şi cu 8,1% (-7,1% în termeni reali) faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
Depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au crescut cu 4,9% (până la 159,522 miliarde de lei) faţă de luna precedentă, iar faţă de luna decembrie 2021, au înregistrat o creştere de 9% (-6,4% în termeni reali).
Depozitele în valută ale rezidenţilor, exprimate în lei, reprezentând 34,2% în volumul total al depozitelor clienţilor neguvernamentali, s-au diminuat cu 0,02% faţă de luna noiembrie 2022, ajungând până la nivelul de 175,312 miliarde de lei (exprimate în euro, acestea au scăzut cu 0,6%, până la 35,435 miliarde de euro). Comparativ cu luna decembrie 2021, indicatorul exprimat în lei a crescut cu 4,4% (4,5%, în cazul exprimării indicatorului în euro).
Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei, exprimate în lei, au crescut cu 0,8% faţă de luna noiembrie 2022, până la 124,336 miliarde de lei (exprimate în euro, acestea au crescut cu 0,2%, până la 25,131 miliarde de euro). Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021, creşterea acestui indicator exprimat în lei a fost de 4,6% (evoluţie similară în cazul exprimării indicatorului în euro).
Depozitele în valută ale altor sectoare, exprimate în lei, au scăzut cu 2% faţă de luna noiembrie 2022, până la 50,976 miliarde de lei (exprimate în euro, acestea au scăzut cu 2,5%, până la 10,303 miliarde de euro). Comparativ cu decembrie 2021, indicatorul exprimat în lei s-a majorat cu 4% (evoluţie similară în cazul exprimării indicatorului în euro).
Citește și BNR, anunț important privind evoluția ratei anuale a inflației
Alături de modificarea caracteristicilor schemelor de plafonare, determinanţi majori ai descreşterii în perspectivă apropiată a ratei anuale a inflaţiei sunt efectele de bază dezinflaţioniste asociate creşterilor ample consemnate anterior de preţurile energiei şi combustibililor, precum şi trendul descendent relativ mai accentuat al cotaţiei petrolului din ultimele luni, au remarcat membrii Consiliului.
Potrivit sursei citate, începând cu trimestrul I al acestui an, mici efecte de bază dezinflaţioniste se vor manifesta probabil şi pe segmentul alimentelor procesate, cu impact asupra dinamicii viitoare a inflaţiei de bază. ....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...